Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Grad Kromberk

Grad Kromberk zavzema dominanten položaj nad istoimenskim naseljem, postavljen pa je na nadmorski višini 116 m. V tlorisu je tipična renesančna stavba, sestavljena iz osrednjega poslopja skoraj kvadratnega tlorisa, ki ima na vogalih štiri stolpe. V sedanji obliki je bil grad Kromberk zgrajen v začetku 17. stoletja, po zgledu severnoitalijanske arhitekture 16. stoletja. V obeh svetovnih vojnah je bila gradu povzročena velika materialna škoda, tako da se od nekdanje opreme v njem ni ohranilo skoraj nič. Nekdanji lastnik grof Viljem Coronini-Cronberg iz Gorice, ga je moral obnavljati kar dvakrat - po prvi in po drugi svetovni vojni. 

Naselje Kromberk se je v srednjem veku imenovalo Stran, to ime najdemo v listini, s katero je leta 1206 goriški grof Manjhard II. daroval deset kmetij Henriku Dornberškemu. Omenjeni plemič je nato sezidal grad, na istem mestu, kjer stoji sedanji grad. Leta 1609 je Loke in Stran kupil od Dornberžanov Ivan Marija Coronini. Ob nakupu mu je vladar podelil sodno pristojnost I. stopnje in plemiški naslov "von Cronberg". Pozidal je grad, naselje Stran pa je dobilo ime Kromberk.

V okolici gradu Kromberk je urejena barokizirana parkovna površina z baročnim vodnjakom iz leta 1774 v sredini. Dvorišče se ob obeh severnih grajskih stolpih zaključuje s polkrožno potekajočim zidom s stebri, vazami na njihovem vrhu, pri čemer je bil oblikovan del zidu na zahodni strani rekonstruiran na osnovi ostankov, najdenih ob zaščitnih arheoloških izkopavanjih. Dvorišče se ob obeh severnih grajskih stolpih zaključuje s polkrožno potekajočim zidom s stebri in vazami na njihovem vrhu, pri čemer je bil oblikovan del zidu na zahodni strani rekonstruiran na osnovi ostankov, najdenih ob zaščitnih arheoloških izkopavanjih.

Zahodno od gradu je vreden posebne omembe "orlovski" stolp kot značilen primerek vrtne arhitekture, od drugod pa sta bila prenesena vodnjak z letnico 1663 in baročni kip Sv. Janeza Nepomuka iz leta 1738, ki stojita na travniku zahodno od grajskega dvorišča. Na mestu, kjer je nekoč stala konjušnica, je danes urejeno parkirišče, v primerni razdalji od osrednjega grajskega poslopja. S tega mesta je tudi neposreden dostop v restavracijo Grad Kromberk, v katero nas pripelje polkrožno stopnišče pred vzhodnim pročeljem gradu.

Glavni vhod v grad vodi z dvorišča na severni strani, pripelje pa nas v pritlično vežo, v kateri je urejen manjši lapidarij. 

 

 

zimski urnik(2.11. do 31.3.):

ponedeljek - petek: 09.00 - 17.00

nedelja, prazniki: 13.00 - 17.00

sobota: zaprto

 

poletni urnik (1.4. do 1.11.):

ponedeljek: zaprto

torek - petek: 10.00 - 18.00

sobota: po dogovoru

nedelja: 12.00 - 20.00

 

vstopnina:

odrasli 2 €,  otroci, dijaki,  študenti: 1 €

voden ogled - odrasli: 4 €

voden ogled otroci, dijaki, študenti: 2 €

 

kontakt:

Goriški muzej Kromberk - Nova Gorica

Grajska cesta 1, 5000 Nova Gorica

t: +386 (0)5 333 11 40

f: +386 (0)5 335 98 20

goriski.muzej@siol.net

www.goriskimuzej.si

ar©tur