Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Knjiga "Od vrtnine do umetnine goriški radič"

datum: 28.06.2013

kategorija: Novice

Nastala je knjiga, ki pripoveduje na skoraj 100-ih straneh zgodbo o umetnini - goriškem radiču.

V zaključni fazi projekta Od vrtnine do umetnine (goriški radič), ki je sofinanciran iz sredstev ukrepov LEADER, je nastala knjiga o goriškem radiču.  

Knjiga, katere avtor je Toni Gomišček, obsega skoraj sto strani. V njej so opisane in predstavljene posebnosti goriškega radiča od njegove umestitve med druge sorte »endivije« do pridelovalnih posebnosti, zgodovinskega okvira, trženja nekoč in danes, uporabe v kulinariki... Knjiga vključuje številne fotografije. Predstavlja primeren poklon vrtnini, ki je nekoč že prestavljala pomemben vir dohodka goriškim kmetom, danes pa ostaja posebnost, ki si zasluži, da bi o njej vedeli več in jo tudi v še večjem obsegu gojili in kot enkratno vrtnino predvsem v zimskem času vključevali v ponudbo najboljših krajevnih gostiln in restavracij.   Nosilec projekta, ki je potekal v letih 2012 in 2013, je Mestna občina Nova Gorica, projektni partner Turistična zveza TIC Nova Gorica.         

 

LEADER LOGO - goriški radič

Za vsebino informacij je odgovorna Mestna občina Nova Gorica. Organ upravljanja za Program razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

ar©tur