33. Praznik košnje
 

V soboto, 25. julija se bo na Banjšicah odvijal tradicionalni 33. Praznik košnje.

Prireditev se bo začela z razstavo in prodajo peciva, ki ga bodo pripravile aktiv žena Banjšice. Organizirana bo tudi okrogla miza na temo turizma. Obiskovalci bodo svojo srečo lahko poizkusili na srečelovu, za otroke bodo organizirane delavnice, lahko pa se bodo tudi zapeljali s kočijo oz. vprego. Med samo prireditvijo bo potekala ekološka tržnica, kjer se bodo s svojimi izdelki in storitvami predstavili lokalni ponudniki.

Tudi letos bo poskrbljeno za ljubitelje konj, saj se bodo le-ti lahko pomerili v konjskih dirkah, kjer bodo tekmovali v različnih disciplinah. Kot že tradicionalno, bodo tudi v letošnjem letu pripravili povorko. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v tekmovanju v košnji, kjer pripravljajo dve kategoriji (moški kosi - ženska grabi ter ženska kosi – moški grabi). Sledile bodo kmečke igre, kjer bo poskrbljeno za zabavo in smeh. V večernih urah bo obiskovalce zabaval ansambel Erazem. Vstop prost. Vabljeni!

 

 
» Isonzo Express«
 

V ponedeljek, 20. julija so se v Novo Gorico s posebnim vlakom pripeljali madžarski turisti katerih rdeča nit potovanja je obeležitev 100. obletnice 1. svetovne vojne.

Madžarska turistična agencija MÁV Nosztalgia Kft. je navezala stike s Turistično zvezo TIC Nova Gorica za pripravo turističnega programa obiska 500 madžarskih turistov, ki si želijo spoznati dediščino prve svetovne vojne na soškem bojišču. Turistična zveza TIC Nova Gorica je koordinirala pripravo obiska le teh v Sloveniji. V teh dneh z avtobusi raziskujejo območje Goriške, Doberdoba in Posočje. Glavna komemoracija bo potekala v Štanjelu, katere se bodo udeležili tudi predstavniki iz občin Budimpešta, Debrecen, Szekesfehervar in drugih, iz katerih je padlo največ madžarskih vojakov. Prisotni bodo tudi predstavniki iz madžarskega ministrstva za obrambo in madžarskega konzulata iz Ljubljane.

Več o prihodu posebnega vlaka iz Madžarske v Novo Gorico si lahko preberete na sledeči povezavi http://goo.gl/Q01JVJ

 

 

 

 
Odprtje Letnega kina Silvana Furlana v Novi Gorici
 

Na velikem platnu Letnega kina Silvana Furlana bodo med 25. julijem in 10. avgustom tudi letos zaživele številne zgodbe iz naših krajev in daljnih obzorij.

Na otvoritvenem večeru v soboto, 25. julija, ob 21.00 se boste s filmom Postali bomo prvaki sveta, prepustili košarkarski zgodbi o uspehu.  V sodelovanju s Športnim društvom Sonček so organizatorji pripeljali v goste košarkarsko legendo Iva Daneua.

Poletne prireditve se ta petek, 24. julija selijo na ploščad za novogoriško mestno hišo s koncertom skupine Fake Orchestra ob 21.00 in tu se bodo nadaljevale vse do 20. avgusta. Natančen program in urnik si lahko ogledate na spletni strani http://goo.gl/0nIzba