Odprtje Borove poti v Grgaju
 

Bralni klub Grgar vabi na odprtje Borove poti v okviru rastočega projekta Slovenska pisateljska pot, ki bo jutri, v soboto 23. aprila v Grgarju.
Ob 16. uri bo ob skulpturi Palčki – pihalčki pri Podružnični osnovni šoli v Grgarju potekalo slavnostno odprtje Borove poti. Ob 16.30 bo sledil pohod po Borovi poti z branjem Borove poezije, pripovedovanjem zgodb časa in prostora. Ob 18.30 pa se bo odvijal 2. bralni maraton v okviru prireditve Noč knjige 2016 v gostilni pri Ivančkovih.

Podroben program

 

 
Goriški mlaj 2016
 

Vabimo vas na tradicionalno, 15. Furengo - prevoz jambora s konjsko vprego za Goriški mlaj, ki bo potekala od 29. do 30. aprila na relaciji Trnovo – Nova Gorica. Tradicionalni praznik prikazuje sečnjo in prevoz mlaja iz Trnovskega gozda v Novo Gorico.

V sredo, 27. aprila bo ob cesti Trnovo – Nemci potekalo podiranje smreke za mlaj. V petek, 29. aprila bodo v Novi Gorici na ploščadi med stavbo Goriške knjižnice in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica pletli bršljanove kite in vence. V soboto, 30. aprila bo pred stavbo Mestne občine Nova Gorica postavitev Goriškega mlaja, zvečer pa bo kresovanje na Trnovem.

Letošnja Furenga je posvečena Jožefu Plesničarju – Pepitu Karlovemu.
 

Podroben program
 

Organizator: Goriški muzej in Društvo za oživljanje lokavškega izročila Doli

 
Dvigovanje mlaja in kresovanje
 

Dvigovanje mlaja v Šempasu in kresovanje

Vabljeni v  soboto, 30. aprila k Stari šoli v Šempasu, kjer si boste lahko ogledali tradicionalni dvig mlaja!

Ob 16.00 bodo pletli kite iz bršljana ter krasili mlaj z bršljanom, papirnatimi rožami ter obročem spletenim iz bršljana in okrašenim s trakovi trobojnice. Od 19.00 do 20.00 pa bo potekalo dvigovanje mlaja - ročno z vrvmi in “pikami”. Ko bo mlaj dvignjen bodo zakurili ogenj. Na stojnicah bodo na voljo hrana in pijača.
Organizator: Turistično društvo Šempas

 

Dvigovanje mlaja v Prvačini

V soboto, 30. aprila, ob 18.00, bodo člani Turističnega društva Prvačina v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Prvačina, na placu pred vaško cerkvijo spletli in okrasili venček ter dvignili mlaj v počastitev delavskega praznika.
Za glasbo, pijačo in pregon dolgčasa bodo poskrbeli člani Turističnega društva Prvačina.
Vabljeni!