17. velikonočni pohod na Lašček
 

V ponedeljek, 17. aprila Turistično društvo Lokovec organizira že 17. velikonočni pohod na Lašček. Start bo ob 9. uri, startnina znaša 5 €.

Tradicionalni velikonočni pohod na najvišji vrh Banjške planote (1071 m) bo letos potekal po nekoliko spremenjeni poti. Na vrh se bomo podali po skrajnem vzhodnem robu Banjške planote, tik nad Čepovansko dolino, vračali pa se bomo mimo opuščenih domačij po poti skozi Republiko in Novo mesto. Pot, dolga štiri ure in pol hoda, z blagimi vzponi, je primerna za vse pohodnike. Pohodniki prejmejo čaj ob poti, ob prihodu pa toplo malico.

Ta dan bo za obiskovalce odprt Muzej kovaštva in razstava o škofu Metodu Pirihu.

 
Prireditve ob 70 letnici Nove Gorice v prihodnjih dneh
 

Brezplačen voden ogled Nove Gorice: “Mesto na travniku in občinska palača”

Nedelja, 16. april, od 10.00 do 12.00

Zelena Nov Gorica, kjer košček narave osmišlja celotno mesto. Na brezplačnem vodenem ogledu s turistično vodnico Evelin Bizjak bomo spoznali, da je tudi občinska stavba lahko umetnina. Že nad vhodom nas pričakuje Kalinova skupina figur, ki simbolizira upor, boj in svobodo Primorcev.

Dobimo se pri maketi mesta na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Zaželena je predhodna prijava na 040 577 255 ali gorica.gorizia@gmail.com.

 

“Nova Gorica – naslednjih 70 let”, javna razprava ob 70. obletnici mesta in Primorskih novic

Sreda, 19. april, od 19.00 do 20.30, Kulturni dom Nova Gorica

Nova Gorica, ki je nastala kot industrijsko mesto, je izgubila svoja velika proizvodna podjetja. Kam bomo torej v naslednjih desetletjih hodili v službo? Kako bomo k nam privabili obiskovalce? S čim se bomo vpisali na zemljevid Slovenije in srednje Evrope? O vsem tem se bomo pogovarjali z nosilci razvoja na različnih področjih.

Sodelujejo: Uroš Fakuč, vrhunski kuhar in podjetnik; Kaja Širok, zgodovinarka in direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije; Suzana Pavlin, vodja pospeševanja prodaje v družbi HIT d.d.; Martina Murovec, izvršna direktorica podjetja Arctur d.o.o.; Iztok Bizjak, direktor podjetja Gonzaga d.o.o.; Edvin Sever, generalni direktor podjetja MAHLE Letrika d.o.o. Z gosti se bo pogovarjala novinarka Primorskih novic Vesna Humar.

Dogodek organizira Kulturni dom Nova Gorica v sodelovanju s Primorskimi novicami in je del programa praznovanja 70-letnice Nove Gorice. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica v času uradnih ur.

 

“Praznik pomladi ali poklon našemu mestu”

Četrtek, 20. april, od 18.00 do 20.00, Kulturni dom Nova Gorica

Osnovna šola Frana Erjavca bo mestu ob jubileju poklonila prireditev “Praznik pomladi”, na kateri bodo učenci skupaj z učitelji predstavili celoletni projekt, ki so ga v tem šolskem letu posvetili 70-letnici Nove Gorice.

 
GO festival pohodništva…Goriške!
 

Vabimo vas, da se udeležite katerega izmed pohodov Slovenija hodi 2017, ki združuje pohodniške festivale po celi Sloveniji. Turistična zveza TIC Nova Gorica se je letos pridružila akciji ter združila niz pohodov v Go festival pohodništva...Goriške!

Pomladni del pohodov na temo kulinarike:

- Špargljev pohod, 23. april, odhod ob 9.00 izpred Kulturnega doma v Braniku

- Pohod od Lijaka do Sekulaka, 7. maj, ob 9.00, z Grajskega vrta v Ozeljanu

- Pohod po batovški krožni poti, 7. maj, ob 9.00, start na začetku vasi Bate