Delavnica za pripravo sladice Go Gourmet
 

Turistična zveza TIC Nova Gorica pripravlja mestu ob praznovanju 70 letnice Nove Gorice sladico iz vrtnic. Zato smo v okviru projekta Go Gourmet, h kateremu so pristopili goriški gostinci HIT d.d., Restavracija Dam, Restavracija Grad Kromberk, Ošterija Žogica, Ošterija Branik, Gostilna s prenočišči Winkler in gostilna Termika na včerajšnji delavnici, ki jo je vodil priznani slaščičarski mojster Gorazd Potočnik pripravljali sladice iz vrtnic. Na Turistični zvezi TIC Nova Gorica se zavzemamo, da bo ena izmed sladic postala sladica, ki bi jo vsak obiskovalec mesta okušal in kot spominek lahko odnesel tudi domov. Po 19. maju bodo gostinci v svojih restavracijah in gostilnah sladico začeli ponujati.  

 
Pohod po tematski energijski poti od Lijaka do Sekulaka
 

V nedeljo 14. maja se bo ob 9. uri pričel pohod od Lijaka do Sekulaka, ki je bil zaradi slabega vremena v nedeljo, 7. maja odpovedan.

Z Grajskega vrta v Ozeljanu se bomo odpravili na raziskovanje poti, ki nas bo popeljala po slikovitih vaseh Šmihel, Ozeljan, Vitovlje, Osek, Šempas, Ozeljan. Na pohodu bomo spoznavali naravno in kulturno dediščino tega območja ter okusili kulinarične dobrote značilne za te kraje. Startnina je 7 € in vključuje toplo malico ter napitke. V primeru slabega vremena pohod odpade.

Pohod v organizaciji Turistične zveze TIC Nova Gorica, Krajevnih skupnosti in Turističnih društev Šmihel Ozeljan, Šempas in Osek Vitovlje.

 
Prireditve ob 70 letnici Nove Gorica v prihodnjih dneh
 

Festival vrtnic v Novi Gorici
Do  torka, 30. maja

Program

“Naj se vidi in sliši!”, dogodki na prostem in prikaz ljubiteljske kulture v Novi Gorici

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Nova Gorica in Zveza kulturnih društev Nova Gorica organizirata 12. in 13. maja 2017 prireditev “Urbana intervencija”, kjer se bodo predstavili predstavniki ljubiteljske kulture na Goriškem.

Na petkovi urbani intervenciji bodo sodelovali Tolkalska zasedba Kombo Zlatka Kaučiča, MN plesna šola, Športni klub PRO DC, Športno plesni klub KreArt, Tamas Tuza, Goriški literarni klub Govorica, Bralni klub Grgar, Srbsko kulturno društvo Sloga, Makedonsko kulturno društvo Ohridski biseri, Bralni klub Elektrotehniške in računalniške šole Nova Gorica, člani literarnih klubov in posamezniki. Dogajanje se začne ob 18. uri.

V soboto pa se bodo od 10.30 predstavili Goriški pihalni orkester, Twirling – mažoretno društvo Nova Gorica, Pihalni orkester Prvačka pleh muzika in Prvačke mažorete.

Ex-tempore Vedute Nove Gorice

Sobota, 13. maj

Ob 70. letnici Nove Gorice se s tematskim ex-temporom posvečamo mestu. Ex-tempore Vedute Nove Gorice je osnovan na motivu urbane krajine. Likovni ustvarjalci si izberejo določen izsek sodobnega urbanega prostora, ki je lahko predstavljen v poljubnih slogih in tehnikah. Umetniška svoboda dopušča vpogled tako v preteklost s pomočjo starih fotografij, dokumentarnih posnetkov, spominov, kakor tudi v prihodnost ob podpori lastne domišljije.

Brezplačen voden ogled samostanske knjižnice, cerkve, grobnice Burbonov in rožnega vrta

Nedelja, 14. maj, od 16.30 do 18.00

Brezplačen voden ogled samostanske knjižnice, ki hrani 11.500 knjig, med njimi tudi Bohoričevo slovnico z avtorjevim posvetilom, župnijske cerkve Gospodovega oznanjenja Mariji ter grobnice zadnjega francoskega kralja in članov kraljeve dinastije Burbonov. Ogledu samostana bo na rožnem vrtu sledil voden ogled bogate zbirke vrtnic burbonk. Dobimo se na ploščadi pred cerkvijo na Kostanjevici.