Prireditve v okviru Poletne scene v prihodnjih dneh
 

Poletna scena, ploščad za novogoriško mestno hišo je prostor druženja, srečevanja in uživanja v dobrem in kvalitetnem programu za vse generacije. Vstop na vse prireditve je prost. Vabljeni!

Petek, 21. julij, ob 21.00 MLADI UPI: THE T’KAP;

Ob 22.30 HAPPY OL’MCWEASEL, keltski punk rock koncert.

Sedemčlanska folk punk rock skupina, ki je pred desetimi leti priložnostno nastala prav na praznik sv. Patrika, je v času svojega delovanja osvojila marsikateri evropski ter tako rekoč sleherni slovenski oder. Energični in edinstveni koncerti, na katerih ne gre brez odrskih skokov in akrobacij, so zaščitni znak ene zanimivejših rock skupin v Sloveniji.

Sobota, 22. julij, ob 21.00 - DOTIK VODE [Letni kino 2017]; Sólveig Anspach, Islandija/Francija, 2016, 85′.

Samir se na smrt zaljubi v učiteljico plavanja Agathe. Da bi se ji približal, se vpiše na plavalni tečaj, nato pa svoji ljubezni sledi vse do Islandije, kjer poteka mednarodni kongres plavalnih učiteljev. Režiserka Sólveig Anspach se pokloni svojim islandskim koreninam v prisrčno odštekani romantični komediji, dobitnici nagrade SACD v canski sekciji Štirinajst dni režiserjev.

Nedelja, 23. julij, od 10.00 do 12.00 BREZPLAČEN VODEN OGLED NOVE GORICE: “SLAVNE GOSPE IN GOSPODJE NOVE GORICE”

Mesto smo ljudje. Kdo so tisti, ki so zaznamovali naše mesto, komu so posvečeni spomeniki, ki nas spremljajo na naših poteh? Kremelj, spomenika graditeljem Nove Gorice in braniteljem slovenske samostojnosti, aleja slavnih mož in žena, devet glav, aleksandrinke … O vseh bomo izvedeli več na brezplačnem vodenem ogledu Nove Gorice s turistično vodnico Evelin Bizjak.

Dobimo se pri maketi Nove Gorice na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Prijave sprejemamo na telefonsko številko 040 577 255 (Evelin Bizjak) ali po e-pošti gorica.gorizia@gmail.com.

Nedelja, 23. julij, ob 21.00, KOMEDIJA SOLZ [Letni kino 2017]; Marko Sosič, Slovenija, 2016, 76′.

Albert je čemeren star moški v invalidskem vozičku. Živi v velikem stanovanju v Trstu v samoti bolečih spominov na družino, od katere se je že pred leti oddaljil. Njegov edini stik z resničnostjo je Ida, izobražena ženska srednjih let, ki se dvakrat na teden pripelje iz Istre, da mu pospravi, skuha in ga umije. Tega dne se Albertovo in Idino sobivanje prične s starčevim tečnarjenjem in se nadaljuje z vse bolj grobimi izpadi. Ida njegovo obnašanje prenaša dostojanstveno in mirno, toda Albertova hudobija se še bolj razbohoti. Komedija solz z bridkim humorjem postavlja zrcalo sodobni družbi, ki jo razjedajo sovraštvo, rasizem in ksenofobija.

 
Vinil večeri na gradu Kromberk
 

Torek, 25. julij, ob 21.00 MARKO DOLES - Single šlagerji 50.-70. let.  

Marko Doles je bobnar pri skupini Ana Pupedan, s katero nastopa že petindvajset let. Dobro desetletje deluje tudi v okviru Radia Študent kot glasbeni opremljevalec, tonski tehnik in raziskovalec popularne glasbe na tleh bivše skupne države. Je tudi del ekipe Nedeljske šlagerice, oddaje na Radiu Študent, ki brska po fenomenu bolj ali manj pozabljenih šlagerjev.

Single šlagerji (iz domače skrinje)

Na podlagi podedovane zbirke plošč bo skušal v pesmi in besedi ujeti duh časa med 50. in 70. leti, ko so bile single plošče to, kar je danes YouTube. Več informacij http://www.glasbesveta.org/

Vsak torek, vzporedno s predavanji, na stojnicah poteka še semenj rabljenih in novih vinilov, ter raritet.

 
35. Praznik košnje
 

Program:

- Sobota, 29. julij ob 12.00 demonstracija kmetijske mehanizacije; ob 14.00 konjske dirke v disciplinah: štafetno jahanje, barel, spretnostno jahanje, letos pa bo prvič v Sloveniji izvedena tudi nova disciplina konjskih tekmovanj. Ob 18.00 avto-moto show, kjer se bodo predstavila rally vozila ter motorna vozila. Z nekaj sreče se boste lahko s katerim izmed vozil tudi zapeljali na testno vožnjo kot spremljevalec. Ob 21.00 zabava s skupino Zvita feltna!

- Nedelja, 30. julij: ob 14.00 konjske dirke; ob 17.00 tradicionalna povorka, tekmovanje v košnji in zabavne kmečke igre, kjer so predstavljeni stari običaji na zabaven način. Čez celoten dan vam ponujamo veliko dopolnilnega programa, kot so: srečelov, razstava in prodaja peciva in dobrot Aktiva žena Banjšice, otroške delavnice, ekološka tržnica... Letos bomo ponovno organizirali tudi domačo kuhinjo, kjer boste obiskovalci lahko poizkusili tradicionalne, domače jedi ter domače in ekološke jedi okoliških pridelovalcev in kmetov.

V soboto in nedeljo je vstop prost.

Organizator: TURISTIČNO DRUŠTVO BANJŠICE, Banjšice 86, Grgar, td.banjsice@gmail.com, www.banjsice.si, fb: Predalpski biser Banjšice