GO festival pohodništva Goriške
 

Jesenski dnevi s svojimi pisanimi barvami vabijo v naravo. V okolici Nove Gorice boste zagotovo našli pešpot po vašem okusu in zmožnostih. Vse poti so opisane na povezavi: http://www.novagorica-turizem.com/pespoti/ 

Lahko pa izkoristite in se pridružite na katerem od organiziranih pohodov, ki se bodo odvijali v naslednjih mesecih:

  • Pohod po Gregorčičevi poti, 14. oktober – Društvo za kulturo, turizem in razvoj  Renče  
  • Pohod po oljčni poti Simona Gregorčiča, 15. oktober – TD Branik
  • Pohod po poteh soške fronte, 29. oktober – TD Solkan
  • 3. Martinov pohod na Škabrijel, 12. november - Društvo za rekreacijo, kulturo in zgodovino Škabrijel 1917
  • Pohod po šempaskih bregovih, 3. december – TD Šempas
  • Pohod po Kalanovi krožni poti, 3. december – TD KUK Grgarske Ravne

Vabljeni na nova doživetja! 

 
Praznik Mestne občine Nova Gorica – program prireditev v naslednjih dneh
 

Letošnji praznik Mestne občine Nova Gorica je toliko svečanejši, saj istočasno poteka še počastitev 70-letnice Nove Gorice in praznovanje priključitve Primorske k matični domovini. Živahno praznovanje vključuje različne dogodke, ki se bodo odvijali do 13. oktobra tako v mestu kot tudi na vaseh. 

Program v naslednjih dneh: 

  • petek, 29. september

Teden Univerze v Novi Gorici: predstavitve, predavanja in delavnice za širšo javnost. Organizator: Univerza v Novi Gorici. Aktivnosti se bodo odvijale do 6. oktobra. www.ung.si

8.30–15.45: Brezplačno regijsko usposabljanje programa »Le z drugimi smo«; Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici (Vipavska cesta 13, Rožna Dolina). Organizator: Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in Pedagoški inštitut.

9.30–20.30: Evropska noč raziskovalcev: spoznajte poklic raziskovalca preko predstavitev, delavnic in predavanj; Bevkov trg in velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica. Organizator: Univerza v Novi Gorici, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Nacionalni inštitut za biologijo, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Za program v Kulturnem domu Nova Gorica bodo na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko dvignete pol ure pred posameznim dogodkom v avli kulturnega doma. Rezervacije so možne na e-naslov  veronika.piccinini@ung.si. Evropska noč raziskovalcev je financirana s strani Evropske komisije, ukrepi Marie Skłodowska-Curie.

18.00: 70-letnica Nove Gorice. Literarni večer ob glasbeni spremljavi »Podarjamo besedo našemu mestu«; atrij Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica. Organizator: Goriški literarni klub GOvoRICA.

19.00: 70-letnica Nove Gorice. Odprtje razstave »70 let likovne ustvarjalnosti v Novi Gorici«; Mestna galerija Nova Gorica. Organizator: Kulturni dom Nova Gorica v sodelovanju z Goriškim muzejem. Razstava bo na ogled do 17. novembra.

20.00: 70-letnica Nove Gorice. Koncert  Ženskega pevskega zbora Rože Nova Gorica »Rože za Novo Gorico« z gostoma iz Češke republike: Ženskim pevskim zborom Moravskih učiteljic iz Brna in Mešanim pevskim zborom K-dur iz Kurima; velika dvorana novogoriške mestne hiše. Organizator: Ženski pevski zbor Rože Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica.

  • sobota, 30. september          

9.00–18.00: Ex-tempore Gradišče; Dom upokojencev Gradišče, Gradišče nad Prvačino. Organizator: Dom upokojencev Gradišče, Zveza kulturnih društev Nova Gorica in JSKD Nova Gorica.  

16.00: Prireditev ob svetovnem dnevu srca; velika dvorana novogoriške mestne hiše. Organizator: Društvo za zdravje srca in ožilja, Podružnica za Severno Primorsko.

  • ponedeljek, 2. oktober          

12.00: 70-letnica Goriške lekarne Nova Gorica. Dan odprtih vrat; Goriška lekarna Nova Gorica. Organizator: Goriška lekarna Nova Gorica.

  • sreda, 4. oktober       

17.00: 70-letnica Nove Gorice. »70 vrtnic za 70 let«, poklon mestu ob jubileju in slovesnost ob 65-letnici Turističnega društva Nova Gorica; pri krožišču med Ulico Gradnikove brigade in Ulico dr. Karla Lavriča. Organizator: Turistično društvo Nova Gorica.

Vabljeni na nova doživetja!

 
Po starih poteh gradu Rihemberk
 

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine prireja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v soboto, 30. septembra 2017, ob 15. uri voden sprehod iz Branika do gradu Rihemberk in ogled grajskega kompleksa, poimenovan "Po starih poteh gradu Rihemberk".

Grad Rihemberk oziroma njegovi predhodniki nad Branikom stojijo že več tisoč let. Njihova lokacija ni naključna, pogojena je z naravnimi danostmi, ki so v preteklosti ponekod lajšale, drugod oteževale gibanje ljudi, trgovanje, vojskovanje, kot tudi vsakodnevno življenje. Grad Rihemberk je bil postavljen in je obstal ob trgovski poti iz Vipavske doline na Kras, iz Srednje Evrope proti Mediteranu. Tovrstne poti so bile že v davnini shojene skozi naravne prehode med pokrajinami, katerih uporabo je pogosto lajšala prisotnost vode - za napajanje tovornih živali in ljudi.

Udeleženci se zberemo ob 15. uri pri Kulturnem domu v Braniku, od koder se peš povzpnemo po starodavni poti skozi sotesko Rovnak in nekdanjo grajsko mitnico proti gradu. Sledi ogled grajskega kompleksa znotraj obzidja ter povratek v Branik ob 17.30. Skupini pohodnikov se lahko pridružite tudi na samem gradu okoli 15.45.

Obvezne prijave na grad.rihemberk@gmail.com ali 051 201 910.

 

Vabljeni na nova doživetja!