DRUŽABNO: Festivalska vina in oljčna olja 2019
 

V Kulturnem domu Šempas se bodo v nedeljo, 31. marca, in ponedeljek, 1. aprila 2019, že trinajstič odprla vrata eno-gastronomskemu dogodku, ki v prvo vrsto postavlja domače, udomačene in avtohtone sorte vin ter oljčna olja. Vabljeni na dogodek, kjer boste lahko spoznali in okušali različne sorte vin in oljčnih olj, se izobraževali na strokovnih delavnicah, se udeležili okrogle mize in se družili. Objavljeni so že vsi razstavljavci, vinarji in oljkarji, ter njihova vina in olja:  Seznam festivalskih vin in oljčnih olj 2019.pdf.

Prireditev pripravlja Turistična zveza TIC Nova Gorica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šempas

Več o festivalu: Facebook dogodek 13. Festival vin in oljčnega olja Šempas, www.festival-vin.si

 
LOKALNO in POVEZOVALNO: Zgodbe, ki kipijo iz lonca in zgodbe, ki povezujejo
 

Vabimo vas na okroglo mizo »Zgodbe, ki kipijo iz lonca – Vloge in odgovornost v verigi od njive do krožnika«, ki bo potekala v okviru Festivala vin in oljčnega olja Šempas. Okroglo mizo, ki se bo odvijala v Kulturnem domu Šempas, v ponedeljek, 1. aprila 2019, ob 13. uri, pripravlja Turistična zveza TIC Nova Gorica. Pogovor bo vodil novinar Primorskih novic Sašo Dravinec. Sodelovali bodo:

 • Karmen Novarlič, predstavnica Slovenske turistične organizacije,
 • Joško Sirk, gostinec iz gostilne Pri lovcu - La Subida iz Krmina (Italija),
 • Franco Kozlović, vinar iz Momjana (Hrvaška), 
 • Uroš Štefelin, glavni kuhar v Vili Podvin iz Mošenj pri Radovljici,
 • Klemen Mlečnik, vinar iz Bukovice v Vipavski dolini in
 • Dejana Baša, predstavnica TZ TIC Nova Gorica.

Vabilo_okrogla miza Zgodbe, ki kipijo iz lonca.pdf

............................................

Posebnost letošnjega festivala je posaditev oljk prijateljstva treh držav pred Staro šolo v Šempasu v ponedeljek, 1. aprila, ob 14.30. Z dogodkom bomo počastili vse bolj razvijajoče in uspešno oljkarstvo v naših krajih ter bomo spletli tesenejše vezi med pridelovalci treh dežel: Slovenije, Italije in Hrvaške. 

 
POUČNO in OKUSNO: Strokovne delavnice in predstavitev GoGourmet
 

Izkoristite priložnost, ki se vem ponuja v nedeljo, 31. marca, in ponedeljek, 1. aprila, v Šempasu na 13. Festivalu vin in oljčnih olj ter spoznajte slovensko vino in oljčno olje! Poleg okušanja in spoznavanja več kot 200 vzorcev vin in oljčnih olj, vam ponujamo tri strokovne delavnice:

 • 31. marca, 17.00: Druženje oljčnega olja s hrano – dr. Vasilij Valenčič, Inštitut za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper
 • 31. marec, 18.30: Tradicionalno in strokovno spajanje pršutov z vini – dr. Stanislav Renčelj, strokovnjak za mesnine in Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.
 • 1. april, 17.00: Vino in veganstvo (vinski odgovori na veganske izzive) – Toni Gomišček, publicist s področja enogastronomije in Marjetka Plesničar.

Delavnice so za obiskovalce brezplačne. Na razpolago je omejeno število mest. Informacije in prijave o delavnicah: TIC Nova Gorica, ali 05 330 46 00 

...............................................

Drugi festivalski dan, 1. aprila, ob 18.30 se bodo na festivalu pridružili in se predstavili s svojimi odličnimi jedmi pod naslovom Okusimo Goriško štirje GoGourmet gostinci:

 • Ošterija Žogica,
 • Ošterija Branik,
 • Gostilna Winkler in
 • Gostilna pri hrastu.

GoGorumet je kulinarična znamka goriške gostinske ponudbe, skozi katero TZ TIC Nova Gorica pripravlja različne akcije, dogodke, delavnice, predstavitve… z namenom širiti dober glas o priznani goriški kulinarični ponudbi ter lokalnih sestavinah. Pridružite se nam!