GO FESTIVAL POHODNIŠTVA…GORIŠKE!

23.04.2017

Vabimo vas, da se udeležite katerega izmed pohodov SLOVENIJA HODI 2017, ki združuje pohodniške festivale po celi Sloveniji. Letos se je akciji pridružila tudi Nova Gorica in pomladni del pohodov se pričenja s Špargljevim pohodom 23. aprila. 

Pomladni del pohodov na temo kulinarike:
- Špargljev pohod, 23. april, odhod ob 9.00 izpred Kulturnega doma v Braniku.
Startnina 5 €. Dolžina pohoda: 15km. Predviden je postanek z malico na Šumki. Prihod v Branik ob 13.00.
Zaključek pohoda pri Kulturnemu domu v Braniku z degustacijo špagljevih jedi, ki jih bodo pripravili domači gostinci. Pohod v organizaciji Turističnega društva Branik. 

- Pohod od Lijaka do Sekulaka, 7. maj. Tematsko obarvan pohod, v vaseh Šmihel, Ozeljan, Šempas, Osek in Vitovlje se na pohodu ob postankih predstavi lokalna kulinarika in druge značilnosti. Pohod v organizaciji Turistične zveze TIC Nova Gorica.

- Pohod po batovški krožni poti, 7. maj, ob 9.00, start v Batah.  
Zbirno mesto je na začetku vasi Bate. Od tam se bodo pohodniki podali najprej proti vrhu sv. Lovrenca. Hrib je poimenovan po cerkvici, ki je nekoč stala tik pod samim vrhom. Več o tem pa si lahko preberete na tabli, ki danes stoji na istem mestu. Z vrha sv. Lovrenca se pohodniki spustijo najprej proti vasi Sveto in nadaljujejo pot vzdolž Slemena. Še preden se povzpne na Golek sledi postanek ob čaju in pecivu. Zadnji vrh, ki ga je potrebno osvojiti pa je Jelenik. Na Jeleniku je bila prvič izobešena slovenska zastava že davnega leta 1855. Danes tam stoji zastavni drog v spomin na ta zgodovinski dogodek. Po sestopu se bodo pohodniki podali spet do zbirnega mesta, od tam pa v Grgarske Ravne na topel obrok in kozarček rujnega. 
Pohod ni zelo zahteven in traja 4 ure. Priporočljivo je, da imajo pohodniki ustrezno obutev in ostalo pohodniško opremo. Pohod v organizaciji Turističnega društva KUK Grgarske Ravne.

slovenija-hodi-logo

ar©tur