Dve županovi vini in sladka burbončica

30.11.2017

Svečana prireditev ob razglasitvi županovega vina Mestne občine Nova Gorica za leto 2018, katere gostitelj je župan Matej Arčon, je potekala v četrtek, 30. novembra 2017, na  Gradu Kromberk. Letošnja je že sedma razglasitev zapovrstjo. Županovo vino predstavlja odlično protokolarno darilo, kateremu se je letos pridružila še sladka novost.

Turistična zveza TIC Nova Gorica je v sklopu praznovanja 70-letnice Nova Gorice pripravila mestu posebno darilo. Idejna vodja in koordinatorka je bila Dejana Baša iz Turistične zveze TIC Nova Gorica. V mesecu maju, ko so cvetele vrtnice burbonke na samostanskem vrtu Kostanjevica je Turistična zveza skupaj z gostinci in s slaščičarskim mojstrom Gorazdom Potočnikom pripravila spominek. Ustvarili so nekaj, kar lahko obiskovalci odnesejo s seboj in se doma spomnijo na mesto vrtnic. Izdelali in poklonili so mestu burbončico – slastno in sladko darilo mestu in njenim občanom. Burbončica je čokoladni praline v ovoju iz sušenih cvetov vrtnic, ki se pregrešno stopi v ustih in v opojnosti spodbudi vse naše brbončice. To je novo protokolarno darilo in turistični produkt, ki harmonično spoji lokalno kulturno dediščino z enogastrnomijo. Vsaka burbončica je edinstvena, narejena je ročno, tako kot se je pred 70. leti gradilo mesto.  

Izbor županovega vina in razglasitev potekata v sodelovanju Mestne občine Nova Gorica s Turistično zvezo TIC Nova Gorica. Koordinatorka izbora županovega vina je Dejana Baša, iz Turistične zveze in vodja TIC-a ter someljejka III. stopnje. Turistična zveza je pripravila pravilnik, povabila vse vinarke in vinarje iz novogoriške občine k udeležbi ter organizirala strokovno ocenjevanje.

Prispela vina je ocenila strokovna ocenjevalna komisija, katero je imenoval župan s posebnim sklepom. Predsednik ocenjevalne komisije je bil Ivan Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije. Ostali člani ocenjevalne komisije so bili:

  • Mirjana Košuta, uradni degustator in predsednica strokovne vinske komisije na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica,
  • Tamara Rusjan, specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in uradni degustator,
  • Darinko Ribolica, enolog,
  • Pintar Sebastijan, sommelier III. stopnje,
  • Ivan Žežlina, dr., univ. dipl. ing. agr., degustator in svetovalec specialist – prognostik na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in
  • Dejana Baša, sommelier III. stopnje.

Komisija je ocenjevala 20. novembra 2017 v prostorih Kmetijsko gozdarskega zavoda. Dostavljenih je bilo 11 vzorcev mirnih vin: 6 belih in 5 rdečih. Vina so bila primerno umirjena in vsaka skupina vin na enaki temperaturi. Njihova identiteta je bila ocenjevalcem popolnoma zakrita. Ocenjevanje je potekalo po 100-točkovni metodi in nobeno vino ni bilo izločeno. Vina so bila uravnovešena in na visoki kakovostni ravni, med njimi so bile majhne razlike.

Presenečenje letošnjega leta je, da smo razglasili kar dve županovi vini, saj sta dva vzorca dosegla isto število točk. Zmagovalni vini sta belo in rdeče:

Chardonnay 2016, Vina Zgonik iz Branika, je iskrive slamnato rumene barve z bogato cvetico in aromo agrumov, tropskega sadja, breskev, belega cvetja in zelišč. V okusu izraža prijetno mehkobo, svežino in mineralnost, ki so v lepem ravnovesju. S svojo eleganco, polnim okusom in dolgim zatonom se združi v prijetno harmonijo.

Fantasia rdeče 2013,  Vina Colja iz Stesk, je člane komisije prepričalo z lepo rubinasto barvo, prijetnimi aromami rdečih gozdnih sadežev, višenj, zelišč in odtenki dozorelih arom začimb in tobaka. V ustih se odlikuje po prijetni mehkobi, ki je v ravnovesju z lepo zaokroženimi tanini in svežino. Je elegantno in harmonično z velikim potencialom za naslednjih nekaj let.

 

Županovo vino 2018 - foto mong

ar©tur