Na Prešernov dan

08.02.2018

Na Prešernov dan, 8. februarja, ob 12. uri, bo potekal v središču Nove Gorice na Bevkovem trgu recital Prešernove poezije. Rime našega največjega pesnika bodo istočasno tradicionalno odzvanjale tudi v Ljubljani in prav tako kot na Goriškem tretjič v Mariboru. Poezijo bodo recitirali igralci in igralke člani Združenja Dramskih Umetnikov Slovenije, ki je organizator recitala. V Novi Gorici se jim bodo pridružili mladi gledališki ustvarjalci Amaterskega mladinskega odra, ki deluje pod okriljem SNG Nova Gorica. Prireditev se je pred 31. leti začela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Danes pa ima sicer drugačen, a nič manj intenziven naboj!

Goriški muzej ponuja na Prešernov dan, 8. februarja, brezplačen vstop za vse večje zbirke (Grad Kromberk, Vila Bartolomei, Grad Dobrovo in Muzejska zbirka v Ajdovščini). Organizirani sta dve brezplačni vodenji po muzejskih zbirkah v Novi Gorici:

- ob 15. uri, Kolodvor v železniški postaji Nova Gorica: Državna meja na Goriškem 1945 – 2004

- ob 16. uri, Grad Kromberk: Na začetku je bila črta – 70 let likovne ustvarjalnosti v mestu

Za otroke, stare med 6 in 11 let, bo na Gradu Kromberk ob 14. uri brezplačna delavnica: »Čudežna škatla interpretacij – 70 let likovne ustvarjalnosti v mestu«. Več: Goriskimuzej.si

 

prešernov dan

ar©tur