Knjige pod jelkami

19.12.2018

V prazničnem času bodo osrednje mesto v Novi Gorici ponovno zasedle knjige. Tradicionalni novoletni knjižni sejem festivala Mesto knjige, Knjige pod jelkami, bo letos ponudil še obsežnejšo bero kvalitetnega branja in knjižnih novosti. Obogatili smo tudi spremljevalni program, ki v štirih sejemskih dnevih prinaša pogovore z avtorji, pesniške večere, performanse, delavnice, kulinarično ponudbo in glasbo. Seveda pa bo tudi tokrat na prvem mestu druženje ob knjigi.


Svoj novi roman Kruh, prah bo predstavil priznani tržaški pisatelj in režiser ter osrednji gost festivala Marko Sosič, v goste pa smo povabili tudi številne goriške avtorje. Ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne bo svoje novo delo predstavila zgodovinarka Petra Svoljšak, z Renatom Podbersičem pa bomo odkrivali zgodovino judovstva na Goriškem. Z Markom Vuksanovićem se bomo ob izidu njegove pesniške zbirke pogovarjali o goriški glasbeni sceni v osemdesetih. Nekdanji novogoriški župan Jože Šušmelj bo predstavil svojo novo knjigo, ki govori o času osvobajanja Slovenije, goriški arhitekt Tomaž Vuga pa bo spregovoril o nastajanju mesta ob predstavitvi knjige Projekt Nova Gorica. Slednjo bomo tokrat odkrivali z različnimi čuti. Dario Cortese nas bo popeljal na lov za okusnimi superdivjimi rastlinami, ki rastejo v mestu, z Blažem Kosovelom pa se bomo odpravili na Goriški sprehod. Mite okoliških krajev bomo spoznavali preko Krivopet Barbare Ivančič Kutin, Jože Rozman pa nas bo vodil skozi okušanje vin iz bližnje in nekoliko manj bližnje okolice.

Letos se podajamo tudi na polje performativnosti v literaturi. Začeli bomo z branjem poezije ob glasbi z ekipo Mladih rim, nadaljevali z eksperimentalnim pesniško-glasbenim večerom IGNOR, zaključili pa z glasbeno-filozofskim performansom, ki ga je pripravil Peter Mlakar. V petek in soboto bo Neja Tomšič predstavila svoj projekt o zgodovini trgovine s čajem in opijem s performansom, čajnim obredom Čaj za pet v Carinarnici, v soboto pa bo na sejmu predstavila še knjigo Opijske ladje.

Knjižni sejem Knjige pod jelkami, ki bo letos potekal od srede, 19., do sobote, 22. decembra, se letos seli čez cesto, v ogrevan šotor pred občinsko stavbo v Novi Gorici. Pridite se ogret z zgodbami!

PROGRAM

Sreda, 19. december

 • 16:00 DARIO CORTESE Superdivje: užitne divje rastline in moč, predavanje
 • 17:00 Priprava namazov z divjimi rastlinami, delavnica, vodi: Dario Cortese
 • 18:00 JOŽE ŠUŠMELJ V Trstu ob osamosvajanju Slovenije, predstavitev knjige, vodi: Branko Marušič
 • 19:00 MARKO SOSIČ Kruh, prah, predstavitev knjige, vodi: Neda Rusjan Bric

Četrtek, 20. december

 • 16:00 MATEJ SITAR, TANJA LAŽETIĆ Fotoknjiga, vodi: Maša Lancner
 • 17:00 KATJA MIHURKA PONIŽ, NIKA KRAVOS, AVA ZUPANČIČ IN BARBARA PREGELJ, Zakaj pisati in govoriti o ženskah?, okrogla miza, vodi: Zoran Božič
 • 18:00 JOŽE ROZMAN Čar vina, predstavitev knjige in vinska pokušina, vodi: Toni Gomišček
 • 19:00 MLADE RIME pesniški večer

Petek, 21. december

 • 15:00 NEJA TOMŠIČ Čaj za pet, umetniški performans v Carinarnici. Predhodne prijave na: sara.sabjan@razpotja.si.
 • 16:00 TU PA TAM prebiranje sodobne bolgarske proze, organizira: Radio Študent
 • 17:00 PETRA SVOLJŠAK Leta strahote: Slovenci in prva svetovna vojna, predstavitev knjige, vodi: Renato Podbersič
 • 18:00 NEJA TOMŠIČ Opijske ladje, predstavitev knjige
 • 19:00 PETER MLAKAR: ZATEMNITEV, glasbeno-filozofski performans
 • 20:00 IGNOR, eksperimentalni glasbeno-pesniški performans

Sobota, 22. december

 • 15:00 BRALKA POMAGALKA, delavnica za otroke, vodi: Gordana Erdelić
 • 15:00 NEJA TOMŠIČ Čaj za pet, umetniški performans v Carinarnici. Predhodne prijave na: sara.sabjan@razpotja.si.
 • 15:00 BLAŽ KOSOVEL Goriški sprehodi, vodstvo po Novi Gorici
 • 16:00 TOMAŽ VUGA Projekt Nova Gorica, predstavitev knjige, vodi: Blaž Kosovel
 • 17:00 RENATO PODBERSIČ Jeruzalem na Soči, predstavitev knjige, vodi: Luka Lisjak Gabrijelčič
 • 18:00 BARBARA IVANČIČ KUTIN Krivopete, predstavitev knjige, vodi: dr. Danila Zuljan Kumar
 • 19:00 MARKO VUKSANOVIĆ Skozi leta in ŽIGA VALETIČ 80-ta: desetletje mladih, predstavitev knjig in pogovor
 • 20:00 KOMBO C zaključni koncert, zasedba: Zlatko Kaučič (umetniški vodja), Tomi Novak in Robi Erzetič (bobni), Tilen Kravos, Ajk Vremec in Anton Lorenzutti (kitara), Timi Vremec (bas kitara)

mesto knjige dec2018

PREDDOGODEK ZIMSKE EDICIJE KNJIŽNEGA FESTIVALA MESTO KNJIGE, KNJIGE POD JELKAMI

Neja Tomšič: Opijske ladje - Carinarnica, 7. december 2018, 19.-22.00
razstava knjige umetnice

Knjiga umetnice Opijske ladje izhaja iz ciklusa istoimenskih čajnih ritualov, v katerih Neja Tomšič izbrani publiki ob pitju čaja pripoveduje (resnične) zgodbe pozabljenih poglavij svetovne zgodovine. Trgovina s čajem in opijem je bila namreč v drugi polovici 18. stoletja in v 19. stoletju eden najbolj donosnih poslov v svetu, ki so ga takrat popolnoma obvladovale velike evropske kolonialne sile in zasebne korporacije, ki so uživale njihovo protekcijo.

Knjiga Opijske ladje je grafična mapa, ki prepleta podobe in besedila, s katerimi umetnica pripoveduje na dokumentih utemeljene zgodbe, hkrati pa zavestno ustvarja prehod iz faktične na simbolno raven izzvane problematike. Trgovina s čajem in opijem se nanaša na pretekli čas, ko so se (pre)oblikovale ideje o politiki, družbenem razredu, spolu, veri in kulturi, pa tudi na sodobni čas, saj so sledi te velike industrije še vedno globoko zakoreninjene v osrčju mnogih ekonomskih in vojaških velesil. Številna danes uspešna finančna, trgovska ali transportna podjetja so bila ustanovljena prav v času in na račun tega – na kratkoročnem planiranju in hitrih profitih temelječega – trgovanja, ki je pustilo globoke posledice v mnogih družbah.

Čaj za pet. Opijske ladje je vizualni esej, ki združuje poslikano keramiko in performans. Osrednji element projekta je pet ročno poslikanih čajnih setov, osnovanih na tradicionalni kitajski gongfu čajni keramiki. Delo Čaj za pet pa nastane šele v obliki dogodka, kitajskega čajnega obreda za pet udeležencev, na katerem Neja Tomšič pripoveduje resnišne zgodbe o pozabljenih in spregledanih zgodbah svetovne zgodovine. Ko se zgodovina petih opijskih ladij odvija pred našimi očmi, pa čajni ritual razkriva novo razumevanje globokih posledic trgovine s čajem in opijem na današnji svet.

Organizator: Društvo humanistov Goriške v sodelovanju z Mladinskim centrom Nova Gorica in Mestno občino Nova Gorica, dogodki-novagorica.si

knjige pod jelkami 2018a

ar©tur