Glasbe sveta 2019

02.06.2019

Glasbe sveta / Musiche dal mondo 2019 v Gorici in na gradu Kromberk. Vrhunski izvajalci, unikatna, kakovostna glasba in avtohtona kulinarika. 

Nova Gorica, grad Kromberk, 4. julij - Festival Glasbe sveta bo letos v osmo ponujal energijo vrhunskih domačih in tujih izvajalcev jazza, worldmusic in etna, ter na gradu Kromberk tudi razvajanje z domačo, lokalno pridelano hrano in pridelki.

Letos se festival širi še v sosednjo Gorico, vse v duhu skupne kandidature Nove Gorice in Gorice za EPK, drustvo KUD Morgan iz Nove Gorice tako skupaj z drustvom Controtempo iz Krmina organizira šest koncertov, tri v sosednji Gorici in tri na gradu Kromberk.

- četrtek, 9. julij, Teatro Verdi, Gorica, ob 21.00: KAMASI WASHINGTON (ZDA)

Moč in čustvenost, ustvarjalnost in predanost, Kamasi, novi vizionarski čudežni deček sodobne glasbe, čigar izraznost in žanrsko mešanje je predrugačilo samo pojmovanje jazz glasbe in jo posledično osvobodilo vseh filoloških formalizmov in virtuozistične jalovosti.

Obenem je z ohranjanjem nedotakljivih stebrov jazza, le-tem omogočil, da služijo kot temelj in  povezovanje vseh značilnih žanrov črnske glasbene scene, od soula, hip-hopa, do bluesa. Končno, jazz kot smo si ga vedno želeli: svobodna glasba.

V kakofoničnem kaosu sodobne glasbene ustvarjalnosti, leta 2015 izide album, ki nekako centrifugalno zaobjame pol stoletja jazza, črnske glasbe in hiphopa ter ga preoblikuje v izdelek razdeljen v tri dele in v skupni dolžini skoraj treh ur. Plošča nosi naslov The Epic in je bilo šele prvo studijsko delo tega izjemnega skladatelja.

Lansko leto izide Heaven and Heart, katero prežema orkestralen, bogat, obložen zvok vendar ne pretirano pompozen, vizionarski ali dostopen, komponiran ter hkrati prežet z soul globino. Washington pa kot vedno poskrbi za vse ostalo.

Vmes se leta 2017 zgodi plošča Harmony of Difference, multimedijska inštalacija za prestižni bienale v Whitney Museum v New Yorku. Seveda gre omeniti eklektična redna sodelovanja z hiphop ikonami Snoopy Doggom in Kendrickom Lamarjem.

Njegova glasba je draga spremljevalka na potovanjih, ki nas vedno vodijo na neprehojena pota, a vedno duši prijazna.

Kamasi Washington - tenor saksofon, Rickey Washington - flavta, soprano saksofon, Ryan Porter – pozavna, Brandon Coleman – klaviature, Miles Mosley – bas, Tony Austin – bobni, Ronald Bruner Jr – bobni, Patrice Quinn - vokal

 

Glasbe sveta 2019

 

glasbe seveta

ar©tur