Nova Gorica - zelena destinacija

31.07.2019

Turistična zveza TIC Nova Gorica je pripravila članek na eno temo iz področja trajnosti. Izbrali smo trajnostni kazalnik - število nastanitev s certifikatom. V letu 2016, ko smo prejeli srebrn znak Slovenia Green, ni bilo na območju destinacije Nova Gorica nobenega certificiranega ponudnika. Takrat smo si zadali, da jih do naslednje presoje pridobimo dva. In tako je bilo. 

slovenia green

NOVA GORICA – ZELENA DESTINACIJA

Nova Gorica je od nekdaj zelena destinacija. Da bodo zelene površine njeno vezivo, je bilo določeno že v gradbenem načrtu. Mesto je z zelenjem tudi obkroženo. Z vključitvijo v zeleno shemo slovenskega turizma se je zavezalo tudi k zelenim ukrepom in razvoju na področju turizma. V občini se že dva ponudnika pohvalita z zelenima certifikatoma. Saksida Wine & Camping Resort in Družba Hit.

Mest, ki jih obdaja tako raznolika pokrajina, ni prav veliko. Na eni strani trnovski rob in za njim Trnovska in Banjška planota, na drugi rodovitna in vinorodna Vipavska dolina, pa mestni gozd Panovec, nedaleč za njim Kras. Proti vzhodu vrata v Furlansko nižino, s severozahoda vabijo na obisk briški griči, proti severu pa je mogoče med pobočjem Sabotina in Svete Gore slediti smaragdni lepotici Soči.

Ta naravna raznolikost pomeni čudovito izhodišče za kolesarje, pohodnike, sprehajalce in druge obiskovalce, ki so lahko že v nekaj minutah izven urbanega okolja in globoko v naravi, med vinogradi ali v gozdu, ob reki, ali pa z jadralnim padalom v zraku ...

Goriška klima je nekaj posebnega

Zaradi posebne klime, bližine Jadranskega morja in Alp, ugodni talnih razmer in primernega razporeda padavin rastejo v Novi Gorici zelo raznolike vrste dreves z vseh koncev sveta. Kar nekaj je takih, ki jih drugod v Sloveniji ni mogoče  najti.

Pogoji so odlični tudi za vinsko trto in druge kulture, zato je mesto kot presečišče briškega, vipavskega in kraškega vinskega okoliša odlična izhodiščna točka za odkrivanje pestre ponudbe vinskih okusov in tradicionalnih jedi, ki se dobro spajajo z vinsko ponudbo.

Turistična sezona na Goriškem po zaslugi mile klime ni omejena le na dva, tri poletne mesece, ampak se lahko raztegne na osem, devet, celo deset mesecev.

Zeleni turizem je tu doma

Destinacija Nova Gorica je leta 2016 pridobila srebrni znak Slovenia Green in po zaslugi Turistične zveze TIC Nova Gorica, ki skrbi za razvoj in promocijo novogoriškega turističnega razvoja, med prvimi destinacijami v Sloveniji vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma. Gre za celovit sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma pod okriljem Slovenske turistične organizacije, ki pozitivno vpliva na naravno okolje, lokalno skupnost in gospodarstvo. Nova Gorica z zelenim znakom gradi prepoznavnost na slovenskem, evropskem in globalnem trgu kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Število prihodov turistov in prenočitev zadnja leta raste. V letu 2018 so v mestni občini zabeležili nekaj manj kot 110.000 prihodov gostov, ki so skupaj ustvarili okrog 215.000 prenočitev. Letos na turistični zvezi opažajo, da gostje na destinaciji v povprečju ostajajo že več kot dva dni, kar jih veseli, saj so si za to prizadevali kar nekaj let.

Lani se je pod blagovno znamko GoAktiv združilo 19 ponudnikov različnih aktivnosti v naravi, ki vsak na svojem področju gostom predstavljajo lepote Goriške.

Ohranjanje okolja postaja pravilo

Da si destinacija zasluži znak Slovenia Green, dokazuje tudi vse večja ozaveščenost o pomenu ohranjanja okolja. V novogoriškem podjetju Hit, največjem ponudniku iger na srečo v državi, so se že konkretno lotili zmanjševanja plastične embalaže in stremijo k čim manjši porabi energije in vode, k odgovornemu odnosu do okolja pa spodbujajo tudi goste. Hotel Sabotin in Hotel Lipa sta prav pred kratkim prejela certifikat Zeleni ključ (Green Key).

Dokaz za to, da je mogoče s pravim pristopom in drugačno ponudbo turiste pritegniti tudi na območje, kamor so tujci še pred dobrim desetletjem zašli le pomotoma, je Saksida Wine  & Camping Resort v Zaloščah, kjer ponujajo gostom počitnice med vinogradi. Kot prvi v Sloveniji so odprli na kmetiji kamp in postajališče za avtodome. »Spajanje turizma z vinom je poseben magnet. To je naš adut. Po tem smo drugačni, saj gostje dejansko bivajo med vinogradi, kar ima svoj čar,« je povedala Ingrid Saksida, ki vodi  uspešno družinsko zgodbo. Konec lanskega leta so kot drugi kamp v Sloveniji prejeli okoljski znak Ecocamping. »Po zaslugi tega znaka si obetamo več gostov, ki iščejo bolj zeleno usmerjen turizem. To zagotovo pripomore pri promociji naše ponudbe. V tujini je to še bolj izrazito,« je še pojasnila Ingrid Saksida in dodala, da se jim je obisk v letošnji sezoni povečal za 15 odstotkov.

Prizadevanja turističnih akterjev v mestni občini na zeleni podlagi iz preteklosti potrjujejo dejstvo, da tudi novogoriška turistična zgodba, tako kot slovenska, temelji na neokrnjeni naravi in na odločenosti, da ta takšna tudi ostane.

 

Članek_Nova Gorica - zelena destinacija_kazalniki_2019.pdf

 

 

 

ar©tur