Hotel Sabotin z Zelenim ključem

06.09.2019

Hotel Sabotin, prvi hotel v Mestni občini Nova Gorica z Zelenim ključem. 

Nova Gorica, 6. 9. 2019 – Slovenija je leta 2015 vzpostavila Zeleno shemo slovenskega turizma, ki destinacije in ponudnike namestitev spodbuja k različnim ukrepom za razvoj trajnostnega turizma. Mednarodni uveljavljeni okoljski znaki predstavljajo enega izmed sistemov zagotavljanja standardov na področju okoljske odgovornosti  in trajnostnega delovanja. Zeleni ključ, pomembno okoljsko oznako, kot prvi hotel v Mestni občini Nova Gorica, odslej nosi Hitov Hotel Sabotin v Solkanu.

Furmanska gostilna in nekdanja rezidenca grofov Puppi, je v petdesetih letih prejšnjega stoletja postala prvi hotel na Goriškem. Odtlej je Hotel Sabotin v Solkanu odprl vrata številnim gostom ter postal prostor srečevanj in lokalnih kulturno-umetniških dogodkov. Danes z zavezo k trajnostnemu delovanju kot prvi hotel v Mestni občini Nova Gorica prejema mednarodni okoljski certifikat Zeleni ključ.

Nova Gorica skozi zeleno certificiranje, destinacija je namreč že nosilka certifikata Slovenia Green Destination, usmerja k družbeno, gospodarsko in okoljsko trajnemu delovanju tudi posamezne turistične in namestitvene ponudnike. “Trajnostni certifikat, ki ga danes prejema Hotel Sabotin, je le kamenček v mozaiku priložnosti za dvigovanje dodane vrednosti goriške turistične ponudbe. Destinacije, ki se ne bodo zavestno usmerile k trajnostnemu turizmu, bodo na dolgi rok zelo težko kljubovale zahtevam turizma na globalnem in lokalnem trgu, je na srečanju povedal Gorazd Božič, vodja kabineta župana Mestne občine Nova Gorica.

Zeleni ključ spodbuja ozaveščanje o okoljskih in trajnostnih vprašanjih v turizmu ter želi ustvarjati vedenjske spremembe med osebjem, gosti, dobavitelji in poslovnimi partnerji na nekem zaokroženem turističnem območju,” pravi Boris Šušmak, predstavnik društva Doves FEE Slovenia, ki je pooblaščeno za izvajanje mednarodnih okoljskih programov v Sloveniji. Zeleni ključ namreč ponuja sistem, ki temelji na zagotavljanju standardov na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja ter predstavlja zavezanost nosilcev, da se držijo strogega kodeksa mednarodnih okoljskih predpisov Fundacije za okoljsko vzgojo (FEE). Okoljski standardi, ki se pričakujejo od nosilcev znaka Zeleni ključ, se vzdržujejo s strogim testiranjem in pogostimi pregledi.

V hotelu Sabotin so tako že poskrbeli za gospodarnejše ravnanje z vodo in elektriko, namestili nov hladilni agregat, ki je okolju prijaznejši in omogoča učinkovitejše hlajenje prostorov, vpeljali so skrbnejši način ločevanja smeti, želijo se znebiti plastike za enkratno uporabo, še bolj pa se bodo usmerili k ponudbi jedi iz lokalno pridelanih živil. Tudi zato so na današnjem dogodku gostom v pokušino ponudili sladoled pripravljen iz mleka iz Mlekarne Planika ter prigrizke z zelišči, ki so zrasla na vrtu Hotela Sabotin.

Naš cilj je, da se o vseh spremembah pogovarjamo in jih skupaj uresničujemo. Tako člani kolektiva kot gosti, ki k nam prihajajo od blizu in daleč. Želimo jih spodbuditi k razmišljanju o okoljski problematiki, k rabi javnega prevoza in ker smo kolesarjem prijazen hotel tudi k ogledu okoliških znamenitosti s kolesi,” razlaga Jana Jakin Petejan, vodja Hotela Sabotin.

Dogajanje ob prejemu trajnostnega certifikata in znaka Zeleni ključ so v Hotelu Sabotin v sodelovanju z Zavodom »Lepi cajti« popestrili z dvodnevnim programov delavnic in ustvarjalnic »Lepi cajti za vse« na temo vsestranske uporabe papirja. Na dogodku pa so nastopile tudi članice športnega kluba TWIST.   

Turistična zveza TIC Nova Gorica Hotelu Sabotin in družbi Hit čestita za pridobljeni znak in želi obilico uspehov na trajnostni poti še v naprej! 

Hotel Sabotin_Ekipa Hotela Sabotin

Hotel Sabotin_Jana Jakin Petejan, vodja Hotela Sabotin

Hotel Sabotin_levo Gorazd Božič_desno Jana Jakin Petejan

Hotel Sabotin_z leve_Nataša Tišma, Gorazd Božič, Jana Jakin Petejan_Boris Šušmak_Astrid Prašnikar

ar©tur