Železniška postaja Nova Gorica

Najstarejša javna stavba v mestu je prav železniška postaja. To je nekdanji severni goriški kolodvor ali svetogorska železniška postaja, zgrajena v secesijskem slogu sočasno z bohinjsko železniško progo (1906).

Železniška postaja je ena redkih starejših zgradb Nove Gorice, ki je bila kot novo mesto postavljena šele po drugi svetovni vojni. Postaja je ostala ob razmejitvi med Italijo in Jugoslavijo, ki je na nekaterih delih tekla kar po železniški progi. Sezidali so jo do leta 1906, ko je bila poleti slovesna otvoritev nove, vzporedne železniške proge, ki je imperij povezovala s Trstom. Železnica je bila speljana med Dunajem in Trstom in je bila strateška pot cesarstva ob novi meji z Italijo. V tedanji Gorici so zgradili razsežno vzdolžno postajno poslopje z osrednjim rizalitom. Postaja prvega reda je bila največja in najlepša na Slovenskem.

Med prvo svetovno vojno je od postaje ostala zgolj lupina. Železnica je z razmejitvijo med tri države izgubila svoj pomen. Kljub temu so postajo Italijani obnovili. Kasneje, po določitvi meje med Italijo in socialistično Jugoslavijo, je bila postaja še bolj odrezana od starega mesta, ker je pripadla Jugoslaviji, Gorica pa Italiji, in ohranila se je brez večjih predelav. Postaja ostaja zanimiva kulisa muzejskih vlakov, kadar njihove parne lokomotive prisopihajo na kolodvor.

Mogočna stavba in hkrati najstarejša javna zgradba v mestu je bila zgrajena skupaj z bohinjsko železnico ter predana namenu leta 1906. Načrt zanjo je prispeval dunajski arhitekt Robert Seelig. Historicistična zasnova ima bogat secesijski dekor, najbolj izrazit na zahodnem pročelju in v detajlih notranje opreme: žal se marsikaj ni ohranilo. Od tu so upravljali živahen promet na progi, po kateri so močne parne lokomotive vlekle 70 vlakovnih kompozicij dnevno. Direktni hitri vlaki so vozili na Dunaj, v Prago, München, Ostende, Trst. Lokalni progi za Ajdovščino so snovali nadaljevanje do Ljubljane in s tem odprto pot na vzhod. Goriški bohemi so šli zjutraj na kavo v Trst, popoldne do Koroške na pivo.

Lokomotive so vzdrževali in pripravljali za vožnjo v mogočni polkrožni kurilnici na vzhodni strani postaje, kjer sta ohranjena tudi vodni stolp in nakladalnik premoga. Celotna proga od Prage preko Linza in Beljaka do Trsta, poznana tudi kot Neue Alpenbahnen ali Transalpina, je dolga 717 km in velja za eno najlepših v Evropi. Slavnostnega odprtja, ki je bilo 19. septembra 1906, se je udeležil sam prestolonaslednik nadvojvoda Franc Ferdinand. Žal se je manj kot desetletje kasneje znašla sredi vojne vihre, po 1. svetovni vojni pa so nove državne meje tako razkosale traso, da nikoli več ni zasijala v prvotnem sijaju. Z mejo po 2. svetovni vojni je bila pretrgana še zveza s Trstom. Danes vozi le nekaj lokalnih vlakov do Sežane, Ajdovščine, Jesenic in Ljubljane. Leta 1974 se je parna vleka umaknila dizelski, vendar občasno še vedno zapiska parna lokomotiva, vprežena v vleko muzejskega vlaka.

Pred železniško postajo se razprostira Trg Evrope z Mozaikom nove Evrope. 

V stavbi železniške postaje se nahaja tudi Kulturno-informacijska stična točka Nova Gorica/Gorizia.lokacija:

Železniška postaja Nova Gorica

Kolodvorska pot 8, 5000 Nova Gorica

ar©tur