Trg Evrope

Mestni upravi občin Gorica in Nova Gorica sta se odločili, da bosta vstop Slovenije v Evropsko unijo obeležili na prav poseben način, ne z običajnim obeležjem ali spomenikom, temveč z novim skupnim mestnim trgom pred železniško postajo v Novi Gorici.

Prostor pred novogoriško, nekdanjo severno goriško, železniško postajo je kraj najbolj tesnega urbanega stika med obema mestoma. Monumentalno zasnovano urbano kompozicijo objektov in radialno v trg iztekajočih se ulic arhitekta Maxa Fabianija je dolga leta na dvoje rezala državna meja.

Trg v mladem mestu je dobil ime po vstopu Slovenije v EU (1. maja 2004). Krasi ga mozaik nove Evrope, ki ga je zasnoval Franko Vecchiet, slovenski umetnik iz Trsta. Arhitekturno rešitev je prispeval Goričan Romano Schnabl, ki je imel težko nalogo, saj je gradil na zapuščini Maxa Fabianija (1865–1962), takrat najbolj uglednega avstroogrskega urbanista in priznanega arhitekta. Fabiani je ulice, ki vodijo od postaje, zarisal pahljačasto v pet smeri, pa čeprav se jih je večina po dobrih sto metrih končala na njivah. Fabiani je predvideval hiter razvoj mesta, ki je z železnico dejansko zadihalo.

V sončnem vremenu lahko odčitamo točen čas na sončni uri, narejeni iz pogonskega kolesa parne lokomotive, postavljeni na italijanskem delu trga. Posebnost ure je, da pozimi kaže točen čas na spodnji, poleti pa na zgornji strani kolesa.

Skupen Trg Evrope je vsekakor bolje kot bodeča žica sredi trga, ostalo so za zdaj le spomini in sanje. Trg z Mozaikom nove Evrope je nemudoma postal nov simbol somestja dveh Goric, pa tudi simbol odpravljanja razmejevanj in simbol evropskega združevanja.

V neposredni bližini, v stavbi železniške postaje se nahaja tudi Kulturno-informacijska stična točka Nova Gorica/Gorizia.

ar©tur