Sabotin Park Miru

Sabotin je zaradi svojih naravnih in zgodovinskih zanimivosti pomembna izletniška točka Goriške. S čezmejnim sodelovanjem je postal Sabotin Park miru.

Na njegov vrh vodijo pešpoti in kolesarske poti. Zanimiv je zaradi svoje flore in favne ter bogate zgodovine.

Sabotin je najbolj poznan po tem, da je na njegovih pobočjih potekala soška fronta. Zaradi svoje lege (blizu Gorice) je predstavljal pomembno obrambno točko avstro-ogrske armade. Po 6. soški bitki Sabotin zavzame italijanska armada. Na njegovih pobočjih so se bojevali pripadniki 22 narodov. Danes kot park miru skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitju med narodi. Celoten hrib je prepleten z obsežnim sistemom kavern, skozi katere se lahko tudi danes sprehodite iz ene strani hriba na drugo.

Na jugovzhodu sabotinskega grebena se dviga 535 m visoki vrh Sv. Valentina, kjer so vidne obnovljene ruševine cerkvenega kompleksa. Po grebenu Sabotina poteka državna meja med Slovenijo in Italijo, ki je bila z vstopom Slovenije v Evropsko skupnost dokončno premagana.

V okviru projekta Sabotin park miru je bila v prostorih bivše karavle odprta muzejska zbirka Sabotin v prvi svetovni vojni, spominska soba Severna Primorska v osamosvojitveni vojni 1991 in tudi nekaj o drugi svetovni vojni. V prostoru je na voljo tudi informacijska točka z internetno povezavo ter zgibanke o Sabotinu.

V okviru bivše karavle je odprta tudi okrepčevalnica, kjer vam nudijo napitke, joto, domače klobase z repo in štrudelj. 

Število sedežev: notranji 70, zunanji: 200.

 

urnik karavle:

sobota, nedelja in prazniki: 10.00 - 18.00 ure

Za skupine je ob predhodni najavi možen ogled zbirk s strokovnim vodenjem ter ponudba okrepčevalnice tudi izven urnika.

 

kontakt karavle:

Bogdan Potokar

m: +386 (0)40 253 234

bogdan.potokar@siol.net

www.sabotin-parkmiru.si

ar©tur