Aleksandrinke

Aleksandrinke so poimenovali žene in dekleta z Goriške, ki so odhajale iskat delo v Egipt, največkrat v Aleksandrijo. S svojim odhodom so preprečile propad marsikaterega posestva goriških in vipavskih vasi ter rešile ogromno družin. Zaposlovanje v Egiptu se je začelo že konec 19. stoletja in se po 1. svetovni vojni še povečalo. Žene so v Egiptu služile kot varuške, dojilje, guvernante, kuharice, šivilje, sobarice, spremljevalke,...

Da aleksandrinke ne bodo pozabljene zagotavlja dokumentarno gradivo in literarni opus, kar jih vse bolj trdno uvršča v kulturno dediščino slovenskega naroda. Spomin nanje zbirajo in hranijo Goriški muzej v Novi Gorici, Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina ter Slovenski etnografski muzej v Ljubljani.

V Egiptu na aleksandrinke opozarjata dve spominski plošči. Prva je delo kiparja Janeza Lenassija, postavljena leta 2007 v zavetišču Šolskih sester v Aleksandriji v Egiptu. Druga, namenjena vsem Slovencem, pokopanim v Egiptu, je bila postavljena leta 2010 na kairskem latinskem pokopališču.

V Novi Gorici je spominu na aleksandrinke posvečen spomenik v Borovem gozdičku. Na Gradišču nad Prvačino pa je ob cesti od leta 2010 postavljena spominska kapelica aleksandrinkam s kipom Marije Device. 

 

Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink je postavilo septembra 2013 novo razstavo Življenjske zgodbe aleksandrink, ki domuje v Hiši na placu v Prvačini. Hišo najdete tik ob župnijski cerkvi sv. Andreja v starem delu vasi - Britofu. V njej so prikazane posamezne zgodbe, številne slike in zanimivi predmeti. Za ogled je potrebna predhodna najava.

 

urnik:

Razstavo si lahko ogledate ob predhodni najavi po e- pošti: info@aleksandrinke.si.

 

lokacija Hiše na placu:

Prvačina 173, 5297 Prvačina

 

informacije:

Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina

Prvačina 48, 5297 Prvačina

info@aleksandrinke.si

www.aleksandrinke.si

ar©tur