Burbonke

Maja leta 2004 je bila na nekdanjem samostanskem vrtu ob južni fasadi samostanskega zidu na Kostanjevici pri Novi Gorici odprta zbirka vrtnic iz skupine burbonk. Zbirka je z 49 sortami ena najpopolnejših in največjih zbirk vrtnic burbonk na svetu.

Burbonke, vrtnice devetnajstega stoletja, so v svetu večinoma izumrle. V Novi Gorici, mestu vrtnic, so zadnje ohranjene predstavnice dobile svoje posebno mesto in postale druga največja javna zbirka izvornih burbonk v Evropi (za Roseraie de l'Haÿ v bližini Pariza). Bohotijo se v neposredni bližini počivališča zadnjih francoskih kraljev, Burbonov, na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici.

Burbonke so med vrtnicami resnično nekaj posebnega, saj  predstavljajo pomemben razvojni korak na poti od starih k modernim vrtnicam. Ime so dobile po otoku Ile de Bourbon v Indijskem oceanu, ki se danes imenuje Reunion. Torej je ime z Burboni, zadnjimi francoskimi kralji, povezano le posredno. Prve so nastale z naključnim križanjem dveh starih sort vrtnic, kitajskega šipka Old blush in evropske damaščanke Quatre saisons. Slavni  francoski in drugi vrtnarji so sicer vzgojili okoli 1500 sort, ki so v nekaj desetletjih dobesedno preplavile Evropo. Do danes se jih je ohranilo le približno sto. Predstavljajo omamno dišeči pečat svojega časa, v katerem so krasile bivališča premožnih. Iz njih so nastale nove, moderne vrtnice, ki so te, starinske, počasi izrinile iz vrtov.

Burbonke imajo, kot večina starih lepotic, svoje čare in svoje muhe. Slednje se kažejo predvsem v lastnosti, da večinoma bujno cvetijo le spomladi. Med njimi ni ne rdečih ne rumenih in ne oranžnih tonov, njihova kljub temu bogata barvna paleta pa se razteza od snežno bele (Boule de neige) do temno rožnate (Zigeunerknabe, Grüss an Teplitz, Frau O. Plegg). Nekatere so živahno pisane (Variegata di Bologna, Commandant Beaurepair). Večinoma cvetijo samo enkrat v letu, od začetka maja do začetka junija. Nekatere izmed njih pocvitajo prav vse leto (Adam Messerich). In kar je pri njih morda najbolj šarmantno – razkošje vonjav. Nežni, sveži, pa tudi izraziti, sladki in sadni, muškatni, vaniljevi, začimbni vonji … Opojne različice rožnih vonjev so resnično nekaj posebnega, v bogatih, zelo različno oblikovanih cvetovih, se najbolj razvijejo v sončnih dopoldanskih jutrih. Nekatere burbonke so bolj nizke rasti, druge radovedno vzpenjave (Mme Isaac Pereire), tretje trnasto in grmasto razrasle (Blairii N2) … Nekatere so celo brez trnja (Martha, Kathleen Harrop, Zephirine Drouhin), druge imajo kroglasto oblikovane cvetove (Madamme Pierre Oger), tretje so sramežljivo povešave (Coupe de Hebe) … Nekatere se košatijo z nežnimi in svetlo zelenimi, spet druge s temno zelenimi listi, tretje z vinsko rdečimi stebli in listi. Na Kostanjevici, v zavetju samostanskega dvorišča, obrnjenega proti jugu, v letu skoraj ni dneva, ko bi ne našli vsaj enega popka ali cveta. Izjemno mila mikroklima, ena najugodnejših za vrtnice v tem delu Mediterana, omogoča, da burbonke tu razvijejo vse svoje odlike.

Zbirka burbonk na Kostanjevici se lahko pohvali tudi z veliko posebnostjo: tu lahko vrtnice rastejo tako, kot si v resnici želijo. Ljubitelji vrtnic jih bolj usmerjajo kot omejujejo, one pa jim vračajo s slapovi dišečega cvetja, ki jim v Evropi ni prave primerjave. Ni naključje, da so mnogim obiskovalcem od blizu in daleč postale vsakoletni vir navdiha, sprostitve in aromaterapije.

Zamisel goriških ljubiteljev vrtnic se je uresničila leta 2003. Mesto vrtnic je poleg rožnih nasadov ob ulicah v nekaj letih dobilo skrbno urejeno rožno zbirko sedemdesetih različnih burbonk, edinstveno v svetu. Vrt burbonk je postal srce novogoriškega Festivala vrtnic, ki poteka od leta 2006, v naklonjenem sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in z zvestimi sponzorji. Postaja osrednja kulturna, družabna in poučna spomladanska prireditev mesta vrtnic, Nove Gorice. Ogledi zbirke burbonk in rožnih nasadov v mestu (ki navadno zacvetijo teden ali dva za burbonkami), različna poljudna predavanja, delavnice ročne ustvarjalnosti, izbor burbonke leta in najlepšega rožnega nasada, različne razstave, koncerti, degustacije, pa tudi bogata kulinarična in sprostitvena ponudba v času festivala bogatijo življenje domačinov in pomagajo graditi prepoznavnost mesta z vrtnico v grbu doma in na tujem.

 

 

kontakt:

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic

Tumova ulica 5, 5000 Nova Gorica

gdlvrtnic@gmail.com

www.vrtnice.info

 

lokacija, kontakt: 

Frančiškanski samostan Kostanjevica

Škrabčeva 1, p.p. 303, 5000 Nova Gorica

t: +386 (0)5 330 77 50

f: +386 (0)5 330 77 51

info@samostan-kostanjevica.si

www.samostan-kostanjevica.si

ar©tur