Mihajlo - narodni heroj Azerbajdžana

Na čepovanskem pokopališču počiva Mehdi Husejnzade – Mihajlo (1919-1944), azerbajdžanski narodni heroj.

Rodil se je v vasi Novksani pri Bakuju leta 1919. Šolanje na inštitutu za tuje jezike je prekinila druga svetovna vojna, ki ga je najprej odpeljala v Stalingrad in od tam v nemško ujetništvo. Po premestitvi na Primorsko je organiziral skupinski pobeg v partizanske vrste. Deloval je kot diverzant in obveščevalec v IX. korpusu NOV in POJ. Bil je član Gradnikove brigade. Izvedel je več uspešnih diverzantskih akcij, s čimer si je prislužil spoštovanje in občudovanje domačinov. Odlikovale so ga lastnosti kot so hrabrosti, drznosti in odločnosti, istočasno pa je bil zelo skromen in miren človek.  

Padel je v Vitovljah ponoči 2. 11. 1944. Na kraju, kjer so našli njegovo truplo, danes stoji spomenik. Pokopan pa je skupaj z enaintridesetimi borci v Čepovanu. Besedilo na spomeniku na njegovem grobu se glasi: »Spi, naš dragi Mehdi, heroj azerbajžanskega naroda, Tvoj podvig v imenu svobode bo vedno ostal v srcih Tvojih prijateljev!«  

11. aprila 1957 so mu podelili naziv heroja Sovjetske zveze.  

Na njegov grob v Čepovanu, k spomeniku v Vitovljah in k spomeniku v Šempasu – od leta 2007 stoji v Šempasu doprsni kip Mihajla – prihajajo številni Azerbajdžanci. V stari osnovni šoli v Šempasu je na ogled spominski muzej, ki sta ga odprla predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in azerbajdžanski predsednik dr. Ilham Alijev. Muzej je pod okriljem Goriškega muzeja.  

H krepitvi vezi med Slovenijo in Azerbajdžanom veliko prispeva Društvo prijateljstva Slovenije in Azerbajžana.

 

Prospekt / Brochure: Əziz Sloveniya səyahətçisi və ziyarətçisi!_2014.pdf

Əziz Sloveniya səyahətçisi və ziyarətçisi!.pdf

 

Spominski muzej: 

Lokacija: Šempas 136, Šempas 

Ogled je možen po predhodni najavi.

kontakt: +386 (0)41 889 432 (Mirica Kragelj)

Goriški muzej - t: 00386 (0) 5 33 59 811, goriski.muzej@siol.netwww.goriskimuzej.si

ar©tur