Banjška planota

Če ste se prvič odločili za ogled Banjške planote ali pa tudi če ste bili na planoti že večkrat, ste spoznali, da je tu zgoraj vse drugače. Prišli ste na visoko kraško planoto, ki jo na severu omejuje Idrijca, na zahodu smaragdna reka Soča, na vzhodu pa dolina reke, ki je ni več.

Na mestu, kjer so zdaj polja, njive in Grgar, je bilo nekoč jezero, ki je odtekalo kdo ve kam. Banjšice, velikanske, raznolike in razsežne! Vode nikjer, samo v kapnicah in v prehodu, kje pod zemljo; njivice v vrtačah, hiše na iskrčenem svetu med gozdovi, ponekod združene v zaselke ali vasi. To je prostor, kjer se lahko potikate naokrog brez cilja, a kljub temu vas bo nekaj presenetilo, samevajoče domačije, ki jih še vedno spremlja duh nekdanjega življenja, redko razporejeno življenje, oblika pokrajine kot nikjer drugje. Cest dovolj, kolovozov nešteto.

Banjšice bi vam težko predstavili na enodnevnem vodenem izletu. Najlepši vtisi in spomini bodo zagotovo ostali tistim, ki se bodo odločili spoznavati Banjšice s karto v rokah, pregledali planoto kar počez, se ustavili v vaseh in med pogovorom z domačini spoznavali njene posebnosti. Kakorkoli že, planoto ne boste zapustili ravnodušni. Neokrnjena narava, bogat živalski svet in prijazna beseda domačinov so le nekatere izmed stvari, ki vam bodo še dolgo ostale v spominu in gotovo se boste k nam z veseljem še vrnili.

Pešpoti na Goriškem: Sedevčičeva pot

ar©tur