Rusjanov trg

Najmlajši trg v mestu, urejen leta 2014 istočasno s prenovo Bevkovega trga - mestnega središča.  

 

Edvard Rusjan (1886–1911) ni bil samo „naš“ prvi letalec, ampak pooseblja vizionarstvo, prepleteno z ustvarjalnim in podjetniškim duhom. Prebiral je o aerodinamiki in bil istočasno konstruktor, izdelovalec in poskusni pilot svojih letal. Prostor v očetovi delavnici, kjer sta z bratom sestavljala letala, je velikopotezno poimenoval „Fabrique technique d‘aéroplans Rusjan“, tehnična tovarna letal Rusjan. Leta 1909 se je z letalom Eda I na Malih Rojcah pri Gorici prvič dvignil v zrak in poletel 60 m.

V domači delavnici je izdelal kar sedem letal in z vsemi tudi poletel. Najbolj uspešen model tega obdobja je EDA V; replika tega letala, narejena iz boljših materialov, še danes poleti ob izjemnih priložnostih. Eda 5 letalo je na ogled v avli bližnje stavbe Eda center, ki je po letalu tudi dobila ime. Eda center slovi kot trenutno najvišja stolpnica v mestu.

Brata Rusjan sta pot nadaljevala v Zagrebu, kjer sta dobila vso podporo podjetnika Mihajla Merćepa. Letalo iz leta 1910 je postavilo svetovni rekord v hitrosti vzleta: po zgolj 28 m je že bilo v zraku. Uspešni predstavitvi v 19 Zagrebu naj bi sledila prava turneja in, mogoče, serijska proizvodnja letal. Prva postaja je bil Beograd, kjer je ogromna množica pričakala Rusjana. Poletel je kljub neugodnemu vremenu, izvedel vrsto atraktivnih preletov, nato pa je sunek vetra zlomil krilo in letalo je padlo na železniško progo; med prevozom v bolnišnico je umrl.

Spomenik, postavljen 11. septembra 1960, ki spominja na slovenskega Ikarusa, je oblikoval Janez Lenassi (1927-2008). 10,5 metrov visok kip stoji v neposredni bližini najvišje zgradbe v mestu – Eda center, stanovanjsko poslovni objekt, ki je dobil ime po modelih letal bratov Rusjan.

Portretni kip mladega letalca (avtor Zmago Posega) je v knjižnici Franceta Bevka, eni izmed mogočnih stavb na Trgu Edvarda Kardelja.

V letu 2009 je Mestna občina Nova Gorica praznovala stoletnico prvega poleta z motornim letalom bratov Rusjan.

O bratih Rusjan si lahko preberete na spletni strani: www.edvard-rusjan.it.

ar©tur