Okusno in zdravo

Vino in kulinarika

Novogoriški prostor ima velik pomen tudi v kulinariki, saj se tu srečujejo vplivi iz kraške, briške, vipavske, sosednje furlanske kakor tudi italijanske kuhinje.

Vinska cesta spodnje Vipavske doline

Široka ponudba vin znanih in svetovno uveljavljenih sort pomeni potrditev stare resnice, da je zgodovina Vipavske doline vezana na zgodovino vinske trte.

Goriški med

Novogoriška destinacija premore številne čebelarje, večina njih se s to dejavnostjo ukvarja ljubiteljsko. Odlični pogoji ter dolgoletna tradicija in znanje čebelarjev ustvarjajo okusen med različnih vrst. 

Županovo vino Mestne občine Nova Gorica

V Mestni občini Nova Gorica sta turizem in vino tesno povezana med seboj, saj del njenega ozemlja leži v vipavskem vinorodnem okolišu. Zato je primerno, da si vinorodna občina, poznana doma in na tujem po odličnem vinu, pridobi še vsako leto županovo vino. Prvi izbor sta Turistična zveza TIC Nova Gorica in Mestna občina Nova Gorica pripravili leta 2011.  

 

Goriški radič

Zelo priljubljena vrtnina, ki se dobro prodaja na lokalnih in oddaljenih tržnicah je goriški radič ali sukenski regut, kot mu pravijo domačini. Seme goriškega radiča je potrebno vzgojiti, vrtnino posejati, prekositi, večkrat prežeti, jeseni pa v tako imenovanem postopku siljenja izkopati in presaditi. Nazadnje jo pustijo rasti v hlevih. Za gojenje tega radiča potrebujemo približno osem mesecev.

Zeliščni center Grgarske Ravne

Na Trnovski in Banjški planoti, odmaknjeni od večjih urbanih središč, so si ljudje v časih pomanjkanja z zelišči, sadeži in glivami pridobili kakovosten in cenen vir hrane, nekateri med njimi pa so služili kot nadomestki običajnim vsakodnevnim jedem in so jih v ta namen nabirali v naravi ali gojili v ob hišnih vrtovih ali posodah.

Tržnica

Goriška je bila od nekdaj znana po dobrih vrtnarjih, ki so zaradi milega podnebja zalagali trg z zgodnjo zelenjavo in raznim sadjem. 

Osmica

Pisni viri poročajo, da je pravica do osmic stara in izvira iz časov nemškega cesarja Karla Velikega (1519 – 1555). K nam je prišla z odlokom cesarice Marije Terezije (1717 – 1780).

Sabotin Park Miru - kulinarika

Dolina Soče, Kras in ozemlje ob spodnjem toku reke Piave ter njihovo zaledje so bili med triinpolletno vojno (maj 1915 – november 1918) svet v malem. Domače prebivalstvo, vojaki in ujetniki so pripadali več kot dvema ducatoma narodov in kultur.

Reservoir Dogs

Reservoir Dogs je največja slovenska mikropivovarna, kjer poteka proizvodnja kraft piv.

ar©tur