Vino in kulinarika

Novogoriški prostor ima velik pomen tudi v kulinariki, saj se tu srečujejo vplivi iz kraške, briške, vipavske, sosednje furlanske kakor tudi italijanske kuhinje.

Tradicionalne kmečke domačije in osmice v okolici mesta so pravi naslov za vse, ki uživajo v bogati primorski kuhinji. Navdušili vas bodo ocvirki, pecivo s skuto, domači rezanci (bleki), s pršutom in smetano, kmečki krožnik in kmečka pojedina, pršut in sušena prata, siri, kuhani štruklji, divjačina pripravljena na različne načine, domači kruh in še bi lahko naštevali.

Vinska trta ima v spodnji Vipavski dolini bogato zgodovino, kar potrjuje dejstvo, da imamo na tem območju širok izbor vin znanih in svetovno uveljavljenih sort. Podnebje omogoča odlično zorenje plodov vinske trte in hkrati daje vinom tega vinorodnega okoliša svojevrsten značaj. Dolina je poznana po avtohtonih vinskih sortah: zelen, pinela, malvazija in rebula.

V staroslavni vinorodni pokrajini se srečujeta alpsko in mediteransko podnebje, kar ustvarja v večini terasastih vinogradih, obrnjenih k soncu, izredno ugodne razmere za odlično rast vinske trte in dozorevanje grozdja. Za vinogradniške lege okoli Branika, Dornberka, Zalošč, Renč, Vogrskega in Prvačine je značilno, da dajejo polna in harmonična vina. Bela vina odlikuje polno telo, so svežega sadnega okusa z zaznavno in prijetno kislino in lepo zorijo. Še v polni zrelosti ohranjajo sortno značilnost. Rdeča vina so bogata z ekstrakti in so zelo primerna za dolgotrajno zorenje. Še posebej je pohvalno, da se vse več vinogradnikov in kletarjev zavzema za ponovno uveljavitev rebule, ki je v tem delu Vipavske doline bolj doma, kot si mislimo.

Vinu in kulinariki tega prostora je namenjena posebna pozornost tudi na sledečih tradicionalnih prireditvah: Festival vin v Šempasu, Praznik polente v Ozeljanu, Praznik breskev v Prvačini in Praznik kostanja v Vitovljah.

ar©tur