Zeliščni center Grgarske Ravne

Na Trnovski in Banjški planoti, odmaknjeni od večjih urbanih središč, so si ljudje v časih pomanjkanja z zelišči, sadeži in glivami pridobili kakovosten in cenen vir hrane, nekateri med njimi pa so služili kot nadomestki običajnim vsakodnevnim jedem in so jih v ta namen nabirali v naravi ali gojili v ob hišnih vrtovih ali posodah.

Njihova uporaba je bila zelo široka, saj so v ljudskem zdravilstvu z njimi lajšali zdravstvene težave ljudem in živini, z njimi so odganjali mrčes, jih uporabljali kot kozmetične pripomočke, krasili so domove,…  Verjeli so, da imajo zelišča poleg zdravilne tudi magično moč, s pomočjo katere lahko prebrodijo težave, ki jih prinaša življenje. V sodobnem razvitem svetu se je vloga zelišč, sadežev in gliv spremenila, saj imajo veliko večjo vlogo kot dodatki jedem oziroma kot začimbe. V zdravi prehrani pa se ponovno vračajo na jedilnike tudi kot samostojne sezonske jedi.

To tradicijo danes nadaljuje Zeliščni center Grgarske Ravne. V centru so prostori za predelavo zelišč, kuhinja s spremljevalnimi prostori, trgovinica in večnamenski prostor za degustacije, izobraževanja in promocijo tradicionalnih pridelkov in izdelkov. Zeliščni center Grgarske Ravne po predhodnem dogovoru organizira degustacije napitkov in hrane na osnovi zelišč, organizira in izvaja tečaje na področju zelišč ter pripravlja ekskurzije na območju Trnovske in Banjške planote s predstavitvijo centra.


informacije:
Zeliščni center Grgarske Ravne
Grarske Ravne 30, 5251 Grgar
m: +386 (0)41 655 789

ar©tur