Predlogi za izlet

Sabotin vabi v Park miru

Tam, kjer so v 1. svetovni vojni divjali najhujši spopadi, so danes speljane poti miru. Obiščite hrib Sabotin nad Novo Gorico, kjer vas poti Parka miru popeljejo v vojaške kaverne. V muzejski zbirki na Sabotinu spoznajte vse razsežnosti vojn. Po poti miru se lahko povzpnete tudi na Škabrijel. Najlepše razglede ponuja Cerje, kamor že od daleč vabi največji pomnik, posvečen vojnam.

Grad Kromberk na stičišču svetov

Začutite preplet različnih kultur, ki zaznamujejo Novo Gorico in Vipavsko dolino. Obiščite Pilonovo galerijo v Ajdovščini, ki preseneti z vrhunskimi primerki ekspresionističnega slikarstva. V gradu Kromberk si oglejte etnološke in druge zbirke Goriškega muzeja. Poleti obiščite odmevne prireditve na prostem, kot so operni večeri v Vipavi, glasbeni festival Lakeness in Poletna scena v Novi Gorici.

Kolesarjenje po divjih in urejenih brezpotjih

Strma pobočja visokih planot nad Vipavsko dolino izzivajo najbolj pogumne. Doživite strmine Nanosa, Gore in Trstelja z gorskim kolesom, tudi pozimi.

Adrenalinski skok z elastiko

Z mostu v Solkanu skočite z elastiko in se nato s kajakom ali kanujem zapeljite po reki Soči.

Pohod po robu za hedoniste

Strma pobočja visokih planot nad Vipavsko dolino izzivajo najbolj pogumne.

Kostanjevica, biser goriške dediščine

Na griču nad Novo Gorico obiščite frančiškanski samostan, ki slovi po grobnici Burbonov, v kateri je pokopan zadnji francoski kralj skupaj s člani svoje rodbine. V samostanu vas bo navdušila Škrabčeva knjižnica, ki hrani dragoceno zbirko zelo starih knjig. Sprehodite se po parku, kjer vas pričaka ena največjih zbirk vrtnic iz skupine burbonk na svetu. Vrtnica je tudi simbol Nove Gorice.

Zeleni odtenki Trnovsko – Banjške planote

Samo nekaj kilometrov stran od urbanega sveta in nekaj sto metrov više se nad Novo Gorico odpre drugačen svet, Banjška planota. Podajte se na potepanje po poteh in kolovozih v svet neskončnih travnikov in vrtač. Na vzhodu planote prečkate suho Čepovansko dolino in se znajdete v gozdnatih prostranstvih Trnovske planote. Tu naletite na globeli s temperaturnim obratom in Veliko ledeno jamo.

Kolesarjenje med vinogradi in gradovi Vipavske doline

S kolesom se po slikovitih poteh med vinogradi odpeljete na odkrivanje Vipavske doline. 

Pot po zgodovini mladega mesta

Pot obiskovalce seznani z nastankom mesta – vse od ideje arhitekta Ravnikarja o socialističnem mestu, do središča potrošništva in igralništva, do skupnega trga sosednjih Goric, Trga Evrope. Za vodenje po poti si lahko najamete vodnika, ki vas bo popeljal po 12 postajah, ki so med seboj oddaljene od 1,6 do 6 km.

Grad Rihemberk – srednjeveški biser

Grad Rihemberk je eden najmogočnejših in najstarejših gradov v Sloveniji, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Za svojimi zidovi čuva zgodbe stoletij, ki so oblikovala kraje in ljudi v tem delu Evrope.

ar©tur