Sabotin vabi v Park miru

Tam, kjer so v 1. svetovni vojni divjali najhujši spopadi, so danes speljane poti miru. Obiščite hrib Sabotin nad Novo Gorico, kjer vas poti Parka miru popeljejo v vojaške kaverne. V muzejski zbirki na Sabotinu spoznajte vse razsežnosti vojn. Po poti miru se lahko povzpnete tudi na Škabrijel. Najlepše razglede ponuja Cerje, kamor že od daleč vabi največji pomnik, posvečen vojnam.

Kaj vas bo navdušilo?

- ostanki soške fronte iz 1. svetovne vojne, prepleten sistem kavern in strelskih jarkov
- muzejska zbirka iz 1. svetovne vojne
- razgled s Sabotina do Triglava, preko Dolomitov in Goriških Brd do Jadranskega morja

 

Ne prezrite

- vodeni ogledi po parku in muzeju s strokovno usposobljenim osebjem
- ogledi so na voljo ob sobotah, nedeljah in praznikih, za vnaprej napovedane skupine pa tudi ob delavnikih
- med vikendi so ogledi na vsaki dve uri in trajajo približno poldrugo uro
- cena za posameznika je 3,00 €
- gostinska ponudba z domačo hrano

Sabotin navduši z zgodovinskimi znamenitostmi iz časa 1. svetovne vojne. Številne kaverne, podzemne utrdbe, utrjeni položaji, strelski jarki in druga znamenja pričajo o sloviti soški fronti. Obiskovalec lahko uživa tudi v lepotah narave in ob lepem razgledu na Julijske Alpe, na Furlanijo, Karnijske Alpe z Dolomiti in na Brda, na Trnovski gozd z Banjško planoto, čez spodnjo Vipavsko dolino, Novo Gorico in Kras pa seže pogled vse do morja. Poleg zanimivosti iz različnih zgodovinskih obdobij park ponuja tudi vpogled v etnološke, geološke in geografske posebnosti. Po ogledu znamenitosti se v parku lahko okrepčate s tipično domačo hrano.

Sabotin je izjemna turistična točka na poti miru od Alp do Jadrana, ki je v celotni dolžini lepo urejena in ima označene  pohodniške ter kolesarske poti. Park miru z muzejsko zbirko na Sabotinu vam 100 let po 1. svetovni vojni omogoča spoznavanje zgodovinskih dejstev, da bi lahko danes znali ceniti mir.

 

Rezervacije

Sabotin Park miru

Podsabotin brez številke (karavla), 5211 Kojsko

T: +386 (0)40 253 234

E: bogdan.potokar@siol.net 

ar©tur