Grad Kromberk na stičišču svetov

Začutite preplet različnih kultur, ki zaznamujejo Novo Gorico in Vipavsko dolino. Obiščite Pilonovo galerijo v Ajdovščini, ki preseneti z vrhunskimi primerki ekspresionističnega slikarstva. V gradu Kromberk si oglejte etnološke in druge zbirke Goriškega muzeja. Poleti obiščite odmevne prireditve na prostem, kot so operni večeri v Vipavi, glasbeni festival Lakeness in Poletna scena v Novi Gorici.

Kaj vas bo navdušilo?

- Grad Kromberk stoji na lepem, gričevnatem robu Vipavske doline, le nekaj kilometrov stran od mestnega središča Nove Gorice.
- Grad je bil zgrajen na začetku 17. stoletja; do 19. stoletja je bil osrednja rezidenca plemiške rodbine Coronini
- V gradu, ki je osrednje razstavišče Goriškega muzeja, so na ogled bogata likovna zbirka ter občasne arheološke, zgodovinske, etnološke in likovne razstave.

 

Ne prezrite

- grad je razen ob ponedeljkih in večjih praznikih odprt vse leto, vse dni v tednu; urnik je objavljen na http://www.goriskimuzej.si/stalne-zbirke/grad-kromberk
- vstopnina za odrasle je 4,00 €; na voljo so različni popusti
- ob doplačilu k vstopnini so na voljo javna vodstva in vodstva za najavljene skupine

 

Grad Kromberk je bil zgrajen na začetku 17. stoletja na mestu, kjer je stalo manjše grajsko poslopje iz 13. stoletja. Grad, ki je bil močno poškodovan v obeh svetovnih vojnah in je danes deloma rekonstruiran, ima kvadraten tloris s štirimi vogalnimi stolpi ter daje vtis trdnjave, kljub temu, da ni imel obrambne funkcije. Grad je bil matična in nato poletna rezidenca goriške veje rodbine Coronini, ki se je sredi 16. stoletja preselila na Goriško iz Berbenna pri Bergamu.

V Gradu je na ogled umetnostnozgodovinska zbirka, ki zaobjema razvoj likovne umetnosti na goriškem ozemlju od pozne gotike do moderne umetnosti. Razstavljena je lesena poznogotska cerkvena plastika, baročno slikarstvo in slikarstvo 19. stoletja ter Galerija primorskih likovnih umetnikov 20. stoletja. Edini ohranjen del prvotne grajske opreme je fragment oltarne podobe Marijinega vnebovzetja neoklasicističnega slikarja Franca Kavčiča, ki je prišla iz dunajske palače slikarjevega mecena Filipa Cobenzla. 

Grad obdaja čudovit park z baročnim vodnjakom, lapidarijem ter amfiteatrom na prostem, ki je v poletnem času prizorišče kulturno umetniških in drugih prireditev.

 

Rezervacije

Goriški muzej

Grajska cesta 1, 5000 Nova Gorica

T: +386 (0)5 335 18 11

E: goriski.muzej@siol.net  

W: www.goriskimuzej.si/stalne-zbirke/grad-kromberk  

 

ar©tur