Kostanjevica, biser goriške dediščine

Na griču nad Novo Gorico obiščite frančiškanski samostan, ki slovi po grobnici Burbonov, v kateri je pokopan zadnji francoski kralj skupaj s člani svoje rodbine. V samostanu vas bo navdušila Škrabčeva knjižnica, ki hrani dragoceno zbirko zelo starih knjig. Sprehodite se po parku, kjer vas pričaka ena največjih zbirk vrtnic iz skupine burbonk na svetu. Vrtnica je tudi simbol Nove Gorice.

Burboni, vrtnice in zakladnica kulture

Kaj vas bo navdušilo?

- obisk slovite grobnice Burbonov in predstavitev zbirke starih vrtnic burbonk
- ogled cerkve in samostana z dragoceno Škrabčevo knjižnico
- izjemen razgled s Kostanjevice na Gorico v Italiji in Novo Gorico

 

Ne prezrite

- odprto vse leto, za posameznike po urniku, za skupine po predhodni rezervaciji
- ogled knjižnice za posameznike samo po dogovoru
- voden ogled znamenitosti za skupine traja 1 uro
- cena 4,00 € na osebo za ogled celotne Kostanjevice, samo grobnica 2,00 € na osebo

 

Na ploščadi pred cerkvijo se odpre čudovit pogled na Gorico z goriškim gradom, na mesto Nova Gorica in okolico. Vodnik pomaga prepoznati najbolj znane točke in jih na kratko predstavi.

V notranjosti cerkve spoznate bogato sakralno dediščino s štukaturami, ki veljajo za najlepše štukature iz 17. stoletja v Sloveniji in največje na Primorskem. Posebej zanimiva je oltarna podoba Marije pod kostanjevim drevesom, naslikana na kamen, zgodovinski pomen pa razkrivajo nagrobne plošče plemiških in grofovskih družin iz Gorice iz obdobja 17. in sredine 18. stoletja. Ob ogledu grobnice Burbonov pod prezbiterijem cerkve vodnik predstavi zgodbo o izgonu Karla X., zadnjega kralja Francije, iz njegove domovine. Kralj se je z družino zatekel v Gorico in je tu živel do smrti. Zgodbo o Burbonih zaokroži sprehod po vrtu s predstavitvijo obsežne zbirke dišečih vrtnic burbonk.

Ob zaključku obiska Kostanjevice vsakogar navduši bogata Škrabčeva knjižnica z 11.500 knjigami, med katerimi imajo posebno mesto inkunabule in prva slovnica slovenskega jezika.

Rezervacije

Frančiškanski samostan Kostanjevica

Škrabčeva 1, 5000 Nova Gorica

T: +386 (0)5 330 77 50

E: info@samostan-kostanjevica.si

W: www.samostan-kostanjevica.si

 

ar©tur