Pot po zgodovini mladega mesta

Pot obiskovalce seznani z nastankom mesta – vse od ideje arhitekta Ravnikarja o socialističnem mestu, do središča potrošništva in igralništva, do skupnega trga sosednjih Goric, Trga Evrope. Za vodenje po poti si lahko najamete vodnika, ki vas bo popeljal po 12 postajah, ki so med seboj oddaljene od 1,6 do 6 km.

Kaj vas bo navdušilo?

  • na dvanajstih postajah boste spoznali nastanek mesta od odločitve o gradnji do vstopa v schengensko območje
  • izvedeli boste, kako je mesto, ki je bilo postavljeno kot socialistična izložba, ki naj bi sijala proti zahodu postalo igralniško mesto
  • malica, kot smo jo jedli v 80. letih prejšnjega stoletja

Ne prezrite

  • nezahtevna pot po mestu, dolžina od 1,6 km do slabih 6 km
  • ogled poti je na voljo vse leto v spremstvu vodnika

Vodnik, ki vas popelje po njej, slikovito sklene popotovanje ob meji: in sicer od ideje arhitekta Ravnikarja o mestu kot izložbi socializma, ki naj bi sijalo proti Zahodu, prek preobrazbe v kapitalistični svet hazarda in zabave do končnega skupnega trga sosednjih Goric, Trga Evrope. Zanimive zgodbe mesta, ki je nastalo na pokopališču, privabijo mnoge.

Pot se začenja pri maketi Nove Gorice, njene prve idejne zasnove, ki zaradi različnih dogodkov in okoliščin nikoli ni bila dokončno izvedena. Nadaljuje se ob Kidričevi ulici, mimo najstarejših stavb v mestu, prvega sprehajališča s hotelom Park, Stare frnaže (opekarne), nekdanjega pokopališča, mimo prvega trgovskega centra do nekdanjih Argonavtov (današnje Perle), nove stanovanjske soseske, Trga Evrope, Kostanjevice z grobom zadnjega francoskega kralja in Laščakove vile na Rafutu.

Pot je lepo opisana in predstavljena v zgibanki Nova Gorica - pot po zgodovini mladega mesta od socialistične izložbe na Zahod do Evropske unije_2018.pdf

ar©tur