zakladi

Zelena Nova Gorica

Dobrodošli na zeleni destinaciji Nova Gorica, certificirani z znakom Slovenia Green! Prijazno vas vabimo na zelena, privlačna, nova doživetja! 

Grad Rihemberk

Mesto, na katerem so grad Rihemberk pozidali, se ponaša s prastaro naselitveno kontinuiteto. Arheologi so tu naleteli na sledove železnodobnega gradišča, ob njegovem vznožju pa so našli tudi rimsko keramiko. Rihemberški grad se nahaja na vzpetini nad Branikom, tik ob cesti Branik-Komen. 

 

Velike zgodbe malih zbirk

Ljudje smo zbiratelji. Obdajamo se z drobnimi predmeti, ki nas povezujejo s preteklostjo in osmišljajo našo sedanjost. Govorijo o nas samih, o naši družini, o našem kraju, o prostoru, v katerem živimo. Opozarjajo na izmuzljivost časa, saj le malokdo še zna rokovati z orodjem, ki so ga vešče uporabljali nekdanji mojstri raznih poklicev, po katerih so bile znane cele vasi. 

Bohinjska proga

Bohinjske proge se drži laskav naslov ena najlepših v Evropi. Po njej poteka redni potniški promet na relaciji Jesenice – Nova Gorica – Sežana oz. Ajdovščina. Gradnja proge se je zaključila leta 1909, v času Avstro-Ogrske monarhije, ter tako povezala osrednjo Avstrijo, Češko in Bavarsko s Trstom. Bohinjska proga je eden od odsekov t.i. Transalpine, ki so jo načrtovalci poimenovali po gorovjih, ki jih je morala trasa proge premagati na svoji poti do morja. Bogatijo jo mostovi in predori, krasi pa jo smaragdna reka Soča, ki se vije vzdolž proge od Mosta na Soči do Solkana.

Goriški radič

Zelo priljubljena vrtnina, ki se dobro prodaja na lokalnih in oddaljenih tržnicah je goriški radič ali sukenski regut, kot mu pravijo domačini. Seme goriškega radiča je potrebno vzgojiti, vrtnino posejati, prekositi, večkrat prežeti, jeseni pa v tako imenovanem postopku siljenja izkopati in presaditi. Nazadnje jo pustijo rasti v hlevih. Za gojenje tega radiča potrebujemo približno osem mesecev.

Prva svetovna vojna

Škarbijel (646 m), Skalnica – Sveta Gora (681m) in Sabotin (609 m) je trojček hribov nad Novo Gorico, ki sicer ne sodijo v zgodovino alpinizma, vendar so tisoči umrli, da bi osvojili te vrhove. Potem ko je Italija 23. maja 1915 napovedala Avstro-Ogrski vojno, se je slednja umaknila z meje v ravnini in utrdila obrambne položaje na vrhovih nad Sočo – začela se je soška fronta, med katero so enajst bitk sprožili Italijani, dvanajsto, s prebojem pri Kobaridu, pa združene enote avstroogrske in nemške armade. Na te vrhove, ki so danes priljubljene izletniške točke, vodijo številne poti. Nekatere so speljane po nekdanjih jarkih in skozi kaverne, zato je, poleg pohodnih čevljev, priporočljiva primerna oprema (čelada, naglavna svetilka).

Mlini na Goriškem

Na območju Goriške je nekoč delovalo veliko mlinov, saj ni bilo potoka ali reke, ob kateri ne bi obratoval mlin. O tem pojejo tudi številne slovenske narodne pesmi. Z mlinarstvom se je nekoč ukvarjalo veliko ljudi. Za bolj redke je bilo mletje žita glavna dejavnost, kar pomeni, da so se preživljali z mlinarjenjem, za vse druge pa je bilo mletje žita samo dopolnilna dejavnost, saj so v večini primerov posedovali oziroma obdelovali večje ali manjše kmetije. Lastniki mlinov so bili običajno fevdalni veleposestniki; t. i. grajski mlini so mleli predvsem za potrebe gosposke. Številni manjši obrtniški in kmečki mlini so mleli le za lastne potrebe.

ar©tur