Bohinjska proga

Bohinjske proge se drži laskav naslov ena najlepših v Evropi. Po njej poteka redni potniški promet na relaciji Jesenice – Nova Gorica – Sežana oz. Ajdovščina. Gradnja proge se je zaključila leta 1909, v času Avstro-Ogrske monarhije, ter tako povezala osrednjo Avstrijo, Češko in Bavarsko s Trstom. Bohinjska proga je eden od odsekov t.i. Transalpine, ki so jo načrtovalci poimenovali po gorovjih, ki jih je morala trasa proge premagati na svoji poti do morja. Bogatijo jo mostovi in predori, krasi pa jo smaragdna reka Soča, ki se vije vzdolž proge od Mosta na Soči do Solkana.

Največji podvig na poti sta za načrtovalce predstavljala Solkanski most  z 85 m kamnitim lokom in 6327 dolg bohinjski predor. Izjemno arhitekturno vednost imata stavbi železniške postaje v Novi Gorici in goriška kurilniška rotunda.

Proga je ostala do danes skoraj nespremenjena. Po njej poleg rednega potniškega in tovornega prometa vozi od aprila do septembra ob nedeljah muzejski vlak. Parna lokomotiva ljubljanskega železniškega muzeja, ki vleče muzejski vlak, začne svojo pot na železniški postaji v Novi Gorici ali Mostu na Soči. Potovanje ob bregovih rek Soče, Idrijce, Bače in Save Bohinjke, vse do Bleda bo vsakogar zagotovo očaralo.

V primeru, da potujete z osebnim vozilom, lahko od Nove Gorice, Mosta na Soči in Podbrda do Bohinjske Bistrice uporabite skozi bohinjski predor avtovlak, kar bistveno skrajša pot iz Goriške in Posočja do Bleda in Jesenic ter jo obenem naredi zanimivejšo.

 

Informacije o železniškem potnem prometu in avtovlaku:

Slovenske železnice

T: 00386 (0)1 29 13 332

T: 00386 (0)5 296 37 00 (Železniška postaja Nova Gorica)

E:

W: www.slo-zeleznice.si

 

Informacije o muzejskem vlaku:

C.L.U.B. turistična agencija

Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica, Slovenija

T: 00386 (0)31 675 630

miha@club.si

www.club.si

 

 

ar©tur