Zelena Nova Gorica

Dobrodošli na zeleni destinaciji Nova Gorica, certificirani z znakom Slovenia Green! Prijazno vas vabimo na zelena, privlačna, nova doživetja! 

  • Znak Slovenia Green Destination GOLD

V Novi Gorici, deželi novih doživetij, smo v letu 2019 pridobili zlati znak Slovenia Green.  

Turistična zveza TIC Nova Gorica, ki skrbi za razvoj in promocijo novogoriškega turističnega prostora, si je prizadevala in uresničila cilj – vstopiti med prvimi destinacijami v Sloveniji v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZZST). Slednji je celovit sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji in je pod okriljem Slovenske turistične organizacije. Akreditiran partner GoodPlace, Zavod trajnostnega turizma, v skladu z mednarodnimi merili ocenjuje, kako zelene in trajnostne so posamezne slovenske destinacije, nastanitve, turistične agencije, parki in turistične znamenitosti. V letu 2018 je mednarodni standard Green Destinations, ki ga pri certificiranju destinacij uporablja Zelena shema slovenskega turizma, prejel akreditacijo s strani Global Sustinable Tourism Councila (GSTC) in je s tem postal eden od le dveh tovrstnih standardov na svetu. Destinacija Nova Gorica je pristopila k zeleni shemi že leta 2015, v letih 2016-2019 pa je bila nosilka srebrnega znaka Slovenia Green. 

Zeleno certificiranje uresničuje in spodbuja trajnostni turizem ter pozitivno vpliva na naravno okolje, lokalno skupnost in gospodarstvo. Nova Gorica z zelenim znakom gradi prepoznavnost na slovenskem, evropskem in globalnem trgu kot okolju in družbi prijazna destinacija. 

 

  • Vizija zelene destinacije Nova Gorica

Vizija destinacije Nova Gorica je v skladu s slovensko strategijo turizma. Gradimo zeleno, aktivno in zdravo destinacijo, ki ponuja 5-zvezdična doživetja. Pri tem upoštevamo pomena zadovoljstva gostov, turističnih ponudnikov območja in samega prebivalstva, vsi deležniki skupaj pa uresničujemo enotne cilje. Ključnega pomena je povezovanje in skupno ustvarjanje, ki bo prijazno tako do ljudi, okolja in vseh deležnikov območja.  

Adrion 5 sensis strategija veleva: Na Goriškem naj bi do leta 2025 "čutni" turizem tvoril edinstveno prepletenost med turisti in turističnimi proizvodi skozi čutne izkušnje. Povezovanje človeških čutov z vidom (vizualno), vonjem (vohanjem), sluhom (zvok), degustacijami (okus) in dotikanjem (tip) s kulturnimi znamenitostmi, bo Goriška mednarodno poznana kot edinstvena turistična destinacija, znotraj katere bo s pomočjo čutnega turizma izboljšala kakovost turističnih izkušenj v regiji. Zagotavljala bo poglobljen odnos med gostitelji, obiskovalci in kulturnimi znamenitostmi ter zagotavljala ogromno priložnosti za dodano vrednost in ustvarjanje novih delovnih mest v gospodarstvu regije. 

 

  • Turistični ponudniki v destinaciji

Turistična zveza TIC Nova Gorica spodbuja ponudnike na področju turizma za trajnostni razvoj in okoljsko ozaveščenost. Ponudnika v destinaciji Nova Gorica (območje MONG), ki sta certificirana z znakom, ki ga priznava Zelena shema slovenskega turizma, sta: 

Navodila in seznam znakov, ki jih priznava STO:

 

  • Turistični vodniki v destinaciji
  1. Kodeks turističnih vodnikov in vodij poti - spremljevalcev
  2. Lokalni kodeks za turistične vodnike.pdf

 

  • Voda – vir življenja

Slovenija je bogata z vodnimi viri in se po količini in kakovosti uvršča v sam Evropski vrh. Destinacija Nova Gorica, nosilka znaka Slovenia Green, se prav tako ponaša z odlično vodo. Številnim po svetu ni samoumevno, da lahko v Sloveniji pijejo vodo, ki priteče iz pipe. Dragi obiskovalec, naj bo voda iz pipe stalnica na vašem potepanju po naši destinaciji in vaše vsakodnevno GoGreen doživetje! Kozarec vode iz pipe si lahko natočite sami v pitnikih, ki jih srečate na vaši poti! Lokacije nekaterih javnih pip v Novi Gorici: na Kidričevi ulici pri OŠ Frana Erjavca, pri spomeniku Edvarda Rusjana, na Bevkovem trgu pri fontani, na Streliški ob trim stezi in v Borovem gozdičku.

Prebivalci destinacije Nova Gorica, pozivamo vas, da odgovorno prispevate k trajnosti tudi vi! Varčujte z vodo in jo smotrno uporabljajte v svojih gospodinjstvih. Poskrbite, da postrežete gostom vodo iz pipe! 

Za oskrbo s pitno vodo v destinaciji Nova Gorica skrbi Javno podjetje Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, d.d. - Preberite njihove Nasvete za vsak dan.   

 

  • GoGreen dogajanje na destinaciji

Sledite nam v e-novičniku (prijavite se na uvodni strani) in na družbenih omrežjih Nova Gorica Toruism (FB in TW). 

 

  • GoGreen nabiralnik

Sodelujte in soustvarjajte turizem na zeleni destinaciji Nova Gorica, nosilki znaka Slovenia Green! Vaše turistične pobude se zbirajo v GoGreen nabiralniku. K sodelovanju vabimo prebivalce, obiskovalce in turistične ponudnike Mestne občine Nova Gorica, vse, ki bi radi z nami delili svoje konstruktivno mnenje! Na tem mestu lahko oddate vaš predlog, pobudo, pohvalo, idejo, komentar iz področja turizma, vezano na območje destinacije Nova Gorica. Prijazno vas vabimo, da z nami delite svoje mnenje! To cenimo, saj s tem izboljšujemo skupno zadovoljstvo in razvijamo kvalitetnejši turizem! KAKO? -> Pišite nam na tzticng@siol.net. Zaželeno je, da pripišete ali ste prebivalec MONG, turistični ponudnik, obiskovalec/turist ali drugo. Hvala za sodelovanje!

 

  • Zadovoljstvo prebivalcev, ponudnikov in obiskovalcev 

Destinacija Nova Gorica poziva turistične ponudnike, prebivalce in obiskovalce destinacije Nova Gorica za izpolnjevanje anket, na podlagi katerih se ugotavlja njihovo zadovoljstvo. Anketiranje je potekalo v poletnih mesecih 2018. Pripravili smo tri vrste anket: Anketa za ponudnike, Anketa za prebivalastvo in Anketa za obiskovalce (SLO, ANG, ITA). Rezultati anket na destinaciji Nova Gorica 2018.pdf

 

ar©tur