Dušan Miška: El Chott - saharski rally

od 31.05.2013 do 31.05.2013

ob 19.00

Organizator: Foto klub Nova Gorica, Erjavčeva 20, Nova Gorica, m: 041 366 865, fotoklub.ng@gmail.com, http://fk-g

Nova Gorica - Galerija-KAVARNA IN RESTAVRACIJA-PECIVO

Foto klub Nova Gorica vabi na odprtje razstave
EL CHOTT – SAHARSKI RALLY
avtor
DUŠAN MIŠKA
Otvoritev bo v petek, 31. maja 2013 ob 19.00 uri
v galeriji Kavarne in restavracije Pecivo v Novi Gorici
KAJ? KJE?
Razstavljene fotografije so bile posnete na rallyju El Chott. Tekmovanje se vsako leto odvija v puščavskih predelih Tunizije. Udeležene so predvsem evropske ekipe. Tekmujejo v več ločenih kategorijah. Motoristi, serijski avtomobili, predelani avtomobili, quady, buggyji, prototipi in kamioni dirkajo po težko prevoznih poteh in brezpotjih severnega dela Sahare.
Tekmovanje traja 10 dni in je razdeljeno na več etap. Tekmovalci so med posameznimi etapami prepuščeni lastni iznajdljivosti, v največjo pomoč jim je navigacijska tehnika. Etape potekajo med 9 in 18 uro, torej v največji vročini. Tudi vremenske razmere so v teh puščavskih predelih zelo spreminjajo. Po zaključku etape stopijo v akcijo spremljevalne ekipe. Te servisirajo vozila, občasno pa morajo nuditi pomoč tudi omaganim ali poškodovanim tekmovalcem.
KDO?
Na rallyju sodeluje okrog sto ekip. Na njem je sodelovala in v svoji kategoriji že drugič zmagala, novogoriška ekipa Go Adventure. Nekaterim ekipam služi El Chott kot priprava za nastop na najtežjem in zato tudi najpopularnejšem tovrstnem tekmovanjuRallyju Dakar.
ZAKAJ?
S pričujočim izborom fotografij, posnetih na Rallyju El Chott, želim razširiti paleto razstavne tematike. Nadaljevati želim pogumno potezo avtorice Irene Vidmar, ki je prikazala posnetke koncerta. Atraktivna avto-moto zvrst, ki se
običajno odvija daleč stran od naših domov, se mi je zdela dovolj zanimiva tema za predstavitev domači publiki.
KAKO?
Pri nekaterih posnetkih sem se trudil v kamero zajeti okolje v katerem se je tekmovanje odvijalo. Pri drugih me je navduševala atraktivnost ali barvitost situacije. Nekaj fotografij je zato bolj reporterskih, pri drugih je večji poudarek na dokumentiranju samega dogodka.
Tudi fotografska oprema in fotografi so na rallyju izpostavljeni podobnim razmeram kot tekmovalne ekipe. Posnetki so narejeni v časovnem razponu, ko krajinski fotografi, zaradi premočne svetlobe in pomanjkanja senc, počivajo. Barvitejši posnetki pokrajine so nastajali zjutraj in zvečer, ko ni bilo več tekmovalnega dogajanja. Toda te fotografije bodo lahko tema druge in drugačne razstave.

ar©tur