Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Radič na sto načinov

od 25.02.2014 do 25.02.2014

ob 16.00

Organizator: Društvo turističnih kmetij Primorske

Vitovlje - Turistična kmetija Malovščevo, Vitovlje

Kulinarična delavnica.


Tema bo radič, pravzaprav uporaba vrtanega in bledenega (siljenega) radiča v domači in svetovni kulinariki. To bo drugo iz niza kulinaričnih srečanj, ki jih s skupnim imenom JEDI Z NAGLASOM pripravlja Društvo turističnih kmetij Primorske. Namen srečanj je izmenjava dobrih praks ob oživljanju jedi iz naše dediščine in spodbujanju domišljije ob predstavitvi starih jedi v novi preobleki. S tem želimo povečati prepoznavnost primorskih turističnih kmetij v slovenskem in mednarodnem prostoru. Pri načrtovanju in izvedbi tematskih delavnic sodeluje publicist in raziskovalec prehrambenih običajev Toni Gomišček (Andron d.o.o.), tudi avtor knjige Od vrtnine do umetnine - Goriški radič.


PROGRAM
16.00 dobrodošlica na turistični kmetiji Malovščevo
16.30 od cikorije do radiča, Toni Gomišček
17.15 radič, več kot samo solata: fantazija receptov v izvedbi članov Društva turističnih kmetij Primorske in prijateljev.

V ospredju bo torej zimski radič, ki je že v devetnajstem stoletju ponesel slavo kmetovalcev iz poknežene grofije Goriške-Gradišča tja daleč v cesarsko-kraljevo Avstro-ogrsko. Izvedeli bomo kaj ga druži in po čem se loči od veronskega, treviškega in castelfranca, v kakšnem sorodu je z belgijskim vitlofom in koliko dela zahteva postopek bledenja (siljenja), ki mu še dodatno dvigne ugled in ceno. Naša gostiteljica bo Barbara Remec Garbari, ki bo sama in ob pomoči prijateljev dokazala, da radič ni samo celo leto fina solata, ampak da lahko njegove sočne liste uporabimo za pripravo različnih jedi. 
Veseli bomo, če se nam boste pridružili. Pokukali bomo tudi v knjigo Tonija Gomiščka Od vrtnine do umetnine – Goriški radič, in morda bo knjiga tudi zamenjala svojega lastnika.

ar©tur