Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

2. pohod po Mihajlovi poti

od 26.10.2014 do 26.10.2014

od 09.00 do 15.00

Organizator: Društvo prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana, Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Goric

Vitovlje

V spomin na azerbajdžanskega in slovenskega heroja iz druge svetovne vojne so tri organizacije, Društvo prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana, Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica in Planinsko društvo Nova Gorica pripravile 2. pohod po Mihajlovi poti od Vitovelj do Čepovana. Pohod bo v nedeljo, 26. oktobra 2014;  trajal bo 6 ur, in sicer od 9. do 15. ure. Pri izvedbi pohoda sodelujejo tudi Mestna občina Nova Gorica,  Veleposlaništvo Republike Azerbajdžan na Dunaju, osnovni šoli iz Šempasa in Čepovana, Avrigo iz Nove Gorice z brezplačnim prevozom, krajevne skupnosti vseh treh krajev ter drugi donatorji in sponzorji.


Na pohod vljudno vabimo člane Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana, državljane Azerbajdžana, ki se trenutno nahajajo  v slovenskih zdraviliščih, Slovensko vojsko, člane organizacij ZB za vrednote NOB in člane slovenskih planinskih društev ter druge . Oprema: planinska, upoštevaje vremenske razmere.
 

PROGRAM  poteka dogodka je naslednji:
Planinsko društvo Nova Gorica , Bazoviška 4 (tel.05 3023030,  planinskod.novagorica@siol.net) sprejema prijave za udeležbo na pohodu do četrtka, 23.10., ko je  ob 18. uri na sedežu Planinskega društva Nova Gorica  sestanek z »domačimi« udeleženci pohoda. Do istega dne društvo sprejema najave drugih s prevozom opremljenih planinskih društev. Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica (05 3332077, zbng@siol.net) pa sprejema prijave članov ZB s svojega območja, z drugih območij pa najave o morebitnih organiziranih prevozih. V obeh primerih je potrebno  sporočiti  število udeležencev pohoda in tistih, ki se bodo udeležili le slavnosti v Šempasu in/ali v Čepovanu.
 

Nedelja, 26. 10. 2014:
7.45: Odhod planincev in drugih pohodnikov z avtobusom z novogoriške avtobusne postaje do  Šempasa in nato do Vitovelj. Krajšemu ogledu Mihajlovega muzeja sledi ob 8.15 krajši kulturni program v izvedbi učencev šempaske osnovne šole. Nato pohodnike pelje avtobus do Vitovelj.
9.00: Po položitvi venca na mestu, kjer je pred 70 leti padel Mihail Huseinzade- Mihajlov, se pohodniki odpravijo na vzpon proti Kopitniku, kamor naj bi prispeli ob 10.45. Od tam bo spremljava vozila prve pomoči.  Ob 11.30  bo v Solovi dragi pričakal pohodnike lojtrnik s simbolično konjsko vprego. Spremljal jih bo, tudi s harmonikarjem, vse do Čepovana. Pri Nemcih in/ali potem na Lokvah ob 13.30, ko bo krajši počitek in osvežitev, pričakujejo nove pohodnike. Tam bodo pohodnike pozdravili  starejši člani ZB, ki bodo do tja in nato do Čepovana prispeli z avtobusom, odhajajočim izpred novogoriške avtobusne postaje ob 12.45.  Prihod pohodnikov ob partizanskih  zvokih harmonike do čepovanskega pokopališča je predviden ob 15. uri.
Ob 12.45 izpred novogoriške avtobusne postaje  je odhod starejših članov ZB in drugih simpatizerjev prek Lokvi do Čepovana. Ti se morajo prijaviti Območnemu združenju borcev NOB Nova Gorica najpozneje do četrtka, 23.10. 2014.
Prihod v Čepovan ob 15.00.
Ob  15.15: Pozdrav pohodnikom, poklonitev heroju Mihajlu pri grobnici  in krajši kulturni program učencev Osnovne šole Čepovan. Ob 15.30 sledi družabno srečanje. Avtobusni povratek  pohodnikov in drugih udeležencev slavnostnega dogodka do Nove Gorice bo med 17.30 in 18. uro.
 

ar©tur