Anatomija lutke - ploske lutke in senčno gledališče

od 09.11.2016 do 10.11.2016

od 16.00 do 20.00

Organizator: Kud Krea, Vojkova 54, Nova Gorica, m: 031 338 204, kud.krea@gmail.com

Nova Gorica - Carinarnica, Erjavčeva 53, Nova Gorica

Prvi izmed štirih sklopov lutkovnih delavnic bo namenjen izdelavi ploskih lutk iz papirja in uporabi le teh v senčnem gledališču. Osemurna delavnica pod mentorstvom dipl. scenografinje Mojce Valič, bo izvedena v v deh dnevih in sicer v sredo, 9. in četrtek, 10. novembra, med 16. in 20. uro. Delavnica je namenjena udeležencem nad 15 let starosti. Udeležba na delavnici je brezplačna, prijave zbiramo do ponedeljka, 7. 11. 2016 na e-naslovu

Ploska lutka je dvodimenzionalna (višina in širina), nima stranske mase ali debeline, je kot risba, ki jo prevedemo v gibanje. Animacija take lutke ni enostavna. Neprestano moramo paziti, da je ne zasukamo preveč. Po odru se giblje premo – v ravni črti kot rakovica. Poleg tega so ploske lutke lahko izdelane iz enega kosa ali pa imajo gibljive posamezne dele telesa. Vsak del je povezan z vodilom (vrvica, žica, palica), katerega upravlja animator. Za izdelavo takšnih lutk lahko uporabimo različne materiale kot je vezana plošča, trši papir, stiropor ali drugo. Ploske lutke so pogosto v uporabi v senčnem gledališču, zato se bomo tudi mi spoprijeli s sencami, ter preizkusili dane možnosti gledališča senc.

Potek dela:
Sreda, 9. 11. - glavne značilnosti tehnike ploskih lutk in senčnega gledališča ter praktični del - priprava in izdelava: od ideje do lutke.
Četrtek, 10.11. - zaključek z izdelavo lutk in praktični poizkus senčnega gledališča.

 

ar©tur