Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Pisna dediščina: Kako jo ohranjamo in restavriramo

od 10.04.2018 do 10.04.2018

ob 19.00

Organizator: Goriški muzej Kromberk - Nova Gorica, Grajska cesta 1, Kromberk, Nova Gorica, t: 05 335 98 11, goriski.muzej@siol.net

Solkan - Vila Bartolomei v Solkanu

Odprtje razstave in predavanje.

Dr. Jedert Vodopivec Tomažič bo predstavila Center za konserviranje in restavriranje pisne in grafične dediščine, ki deluje v okviru Arhiva Republike Slovenije. Center skrbi tako za gradivo osrednjega nacionalnega arhiva in slovenskih regionalnih arhivov kot za drugo ogroženo slovensko pisno, grafično in likovno dediščino na papirju in pergamentu pri vseh zainteresiranih ustanovah ali posameznikih, ki hranijo in uporabljajo tovrstno dediščino ali upravljajo z njo. Mag. Blanka Avguštin Florjanovič pa nam bo v nadaljevanju ponudila vpogled v frančiskanske knjižnice,njihove vezave ter znanja, ki nam jih take knjižnice prinesejo. Med njimi ima posebno mesto tudi Škrabčeva knjižnica, ki deluje v samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico.

Na razstavi bo na ogled tudi nekaj primerov knjižnega gradiva iz te knjižnice.

S predavanjem se Goriški muzej pridružuje prireditvam v počastitev Škrabčevega leta, ki so ga ob 100. obletnici smrti patra Stanislava Škrabca razglasili v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici.

ar©tur