Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Noč netopirjev na gradu Rihemberk

od 13.10.2018 do 13.10.2018

ob 16.30

Organizator: Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev v Sloveniji

Branik - izpred Kulturnega doma v Braniku

Večer, ki ga Mestna občina Nova Gorica pripravlja v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev v Sloveniji, se bo začel ob 16.30 s pohodom izpred Kulturnega doma v Braniku na grad Rihemberk. Ob 17. uri bo raziskovalec netopirjev dr. Klemen Koselj na predavanju »Netopirji – nočni pomagači, kako dolgo še?« razkril nenavadno življenje teh sesalcev, ki jih premalo poznamo kljub dragocenim storitvam, ki jih zastonj opravljajo za dobrobit človeka in narave. Na gradu Rihemberk so doslej opazili kar 11 vrst netopirjev, med njimi veliko število močno ogroženih velikih podkovnjakov in vejicatih netopirjev, za katere predstavlja grad verjetno nenadomestljivo poletno domovanje in »porodnišnico«.
Predavanju bo sledil ogled večernega izletavanja netopirjev, ki se z gradu odpravljajo na lov. S posebnimi napravami, ultrazvočnimi detektorji, bo moč prisluhniti netopirskemu oglašanju, ki tem prhutavcem omogoča orientacijo.

Zaradi lažje organizacije je obvezna prijava na grad.rihemberk@gmail.com ali 051 201 910. Udeleženci naj s sabo prinesejo ročne svetilke.


 

ar©tur