Šum Balkana Režija: Boris Petkovič (Slovenija, 2017)

od 09.03.2019 do 09.03.2019

ob 19.00

Organizator: Javni zavod Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, Nova Gorica, t: 05 335 40 10, uprava@kulturnidom-ng.si, www.kulturnidom-ng.si

Nova Gorica - Mala dvorana kulturnega doma Nova Gorica

Filmski portreti glasbenih zvezd

Uvod: Sara Šabjan, glasbena recenzentka, glasbenica, kulturna delavka

Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah.

Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sédel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce. Skupaj zaradi glasbe prečkajo meje med državami, se ob njeni pomoči kljub razlikam uglasijo in potem nastopijo skupaj. Balkan je v tem pogledu jasno privzel vlogo drugega: je nekaj, do česar imamo lahko kot Slovenci naklonjen in nostalgičen odnos, a tudi nekaj, nad čimer se lahko odmaknjeni muzamo, ko njegovi prebivalci pokažejo svoje “posebnosti”, ne razumejo tujih jezikov ali jim zmanjka goriva. Še več, Balkan je hkrati tudi nekakšna na pol mitična dežela, v kateri vlada kaos – v filmu predvsem ustvarjalni, glasbeni, jezikovni, med vrsticami pa tudi čisto konkretno kulturni, zgodovinski in politični.

Vstopnina: 5 €, 4 €

ar©tur