Ultra Trail Vipavska dolina (UTVV)

od 04.05.2019 do 11.05.2019

Organizator: Zavod za šport Ajdovščina, Cesta 5. maja 14, 5270 Ajdovščina, tel.: (05) 364 47 22

Nova Gorica - Vipavska dolina

Narava je kraj, kjer se lahko sprostimo, umirimo, odvržemo psihično breme, vzdržujemo gibanje in zdrav način življenja ter hkrati izboljšamo kvaliteto življenja. Naravo in gibanje ljudje enostavno potrebujemo. Hkrati, pa radi sprejemamo izzive in premikamo lastne meje, ter tako rastemo na osebni ravni ter v doživljanju trenutnih občutkov. V zadnjih letih so v Evropi in ostalem svetu v porastu trail dogodki, ki spodbujajo pohodništvo in tek v naravi. To občutijo tudi organizatorji Ultra Trail Vipavske doline, največje in ena od najzahtevnejših  tovrstnih prireditev v Sloveniji. Zagotovo pa je po obisku in razpoznavnosti med podobnimi v Evropi. Letošnja 5. izvedba bo v Vipavsko dolino pripeljala kar 1000 tekačev iz 27 držav. Tekači so navdušeni nad najdaljšima razdaljama 100 km in letošnjo novostjo 100 milj, na katerih bodo premikali svoje meje, ter doživeli nepozabno tekaško pustolovščino, ki je dolga, fizično naporna ter predvsem zahteva vrhunsko fizično in psihično pripravo. Prav tako so navdušeni nad krajšimi razdaljami od 10 km (City run – Majski tek), 16 km, 30 km in 50 km, ki so veliko bolj nepredvidljiva in avanturistične kor primerljive razdalje na cestnih polmaratoni ali maratonih. Tekači bodo pretekli celotno Vipavske dolino oz. njene najvišje vrhove Mali Golak, Čaven, Kucelj, Lijak, Sv. Goro, nato bodo prečkali dolino ter se vzpeli na kraški del s Cerjem, Trsteljem ter po Vipavskih gričih prispeli do Štjaka, ter zaključili preko Nanosa v ciljni prostor v Vipavi.

Izvedba prireditve bo potekala v sodelovanju društev in prostovoljcev iz celotne Doline, saj bo na progi 13 okrepčevalnic, 2 kontrolni točki in 300 prostovoljcev, ki bodo tekačem nudili potrebno hrano in pijačo vseh 45 h, kolikor je najdaljši možni čas miljske razdalje. Vsi športni navdušenci Vipavske doline in tudi iz drugih krajev ste tako vabljeni, da na UTVV sodelujete kot prostovoljci, ter prispevate svoj kamenček energije v mozaik nepozabnih trenutkov in korakov tekačev. Prijavite se lahko na spletni strani https://www.ultratrail.si/o-nas/prostovoljci/, veseli bodo vašega odziva!

Ultra Trail Vipavska dolina lahko navijači spremljajo na startih, ob progi, ter v cilju. Prav tako bo omogočen prenos v živo iz ciljnega prostora, ter prenosi na posameznih markantnih okrepčevalnicah, kot je na primer točka vrh Nanosa – Pleša. Med dirko lahko tekmovalce stalno spremljate tudi na spleti platformi. Letos bodo organizatorji tekače spremljali tudi v živo preko signala GPS. Več informacij o dirki najdete na www.ultratrail.si. Vsi ste tako vabljeni, da spodbujate in navijate za tekače na startih, ob progi ali v ciljnem prostoru, kjer bo prav vse tekače pričakalo zmagovalno vzdušje! Prav vsi bodo namreč zmagovalci, saj bodo na progi premagali marsikatero težavo in kljub utrujenosti, noči, in bolečinam vztrajali ter se veselili cilja.

Organizatorji (ŠD Tura in Zavod za šport Ajdovščina) se aktivno pripravljajo na celo tedensko tekaško prireditev, ki se bo pričela 4.5 ter zaključila 12.5 s teki, med tednom pa bo potekal poseben tekaški izziv ter predavanja in tekaške delavnice za tekače in vse športne navdušence.

Več podrobnosti na  http://www.ultratrail.si/ ter https://www.facebook.com/utvvslovenia/.

STRNJEN PROGRAM:

Sobota 4.5.  start CR10, ter 16 km – začetek tekaškega tedena (Trail Week)

Nedelja 5.5. do četrtka 9.5. - Predavanja in delavnice

Nedelja 5.5. do nedelje 12.5. – Waknu izziv – celotedensko tekmovanje v pohodih na Otliško okno za vsakogar.

V petek 10.5. starta najdaljših tekov: 160 km (18:00) in 100 km (24:00)

V soboto 11.5. starta 50 km (8:00) in 30 km (10:00)

V soboto 11.5. od 12ih do 14 prihod najhitrejših tekačev na vseh razdaljah.

V soboto 11.5. od 14 do 21:00 prihod glavnine tekačev na vseh razdaljah.

ar©tur