Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Vojni muzej Solkan - Soška fronta 1915-1917

Vojni muzej Solkan je zasebna muzejska zbirka predmetov iz časa prve svetovne vojne, soške fronte. Ukvarjajo se s proučevanjem in ohranjanjem zapuščine prve svetovne vojne na naših tleh. Zbirka ni zaprtega tipa, temveč je odprta za javnost in kot taka služi kot spomin in opomin na grozodejstva prve svetovne vojne.

Pred pri približno tremi desetletji se je rodilo na domu Boltarjevih zanimanje za ostaline soške fronte, ki so se v vojnih letih 1915 - 1917 nakopičile na ozemlju ob Soči. Na enem od turnih smučanj v krnskem pogorju je Jordan Boltar po naključju naletel na ostanke puške, pištole in avstro-ogrske mačete. Ker se mu je slednja zdela zanimiva, jo je odnesel domov in jo na domačem podstrešju hranil do leta 1994, ko je nanjo naletel sin Rok, kateremu je nepričakovana najdba vzbudila radovednost in zanimanje. Začel je sistematično zbirati ostaline in prebirati ustrezne tovrstne knjige, a na številnih izletih v gore so se nenehno vrstila nova odkritja. Ker je bilo očitno, da bo najdb še veliko več, se mu je prav zato porodila zamisel o ureditvi zasebne zbirke, ki ne bi bila zaprtega tipa, temveč bi bila javnosti odprta za oglede in bi kot taka bila v spomin in opomin na grozodejstva prve svetovne vojne.

Vojni muzej Solkan:

  • proučuje in ohranja zapuščino prve svetovne vojne
  • zbira, evidentira, vzdržuje in hrani predmete
  • fotografira prizorišča prve svetovne vojne
  • vodi po zasebni zbirki
  • vodi po prizoriščih soške fronte

Zbirka je predstavljena v prvem nadstropju stavbe na soški cesti 31 v Solkanu, v treh sobah skupne velikosti 106 kvadratnih metrov. Premore več kot 3000 predmetov avstro-ogrske in italijanske vojske. Urejena je po sklopih glede na namen in pomen razstavljenih predmetov. Prva soba predstavlja fronto, strelske jarke in predvsem predmete in orožja, ki so se uporabljala na prvi bojni črti. V drugi sobi je predstavljeno zaledje, z opremo in orodjem tistega časa. Tretja soba predstavlja begunstvo, civilno prebivalstvo je bilo primorano v tistih časih zapustiti domove in vse svoje imetje in oditi v tujino.

 

Urnik:
vsak dan ob prehodni najavi

Vstopnina:
prostovoljni prispevki

Urednika:
Rok in Jordan Boltar

Kontakt:
Vojni muzej Solkan
Soška cesta 31, 5250 Solkan

m: +386 (0)40 437 476 Rok in (0)41 649 486 Jordan

www.facebook.com/VMS.Solkan

ar©tur