Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Grad Rihemberk

Mesto, na katerem so grad Rihemberk pozidali, se ponaša s prastaro naselitveno kontinuiteto. Arheologi so tu naleteli na sledove železnodobnega gradišča, ob njegovem vznožju pa so našli tudi rimsko keramiko.

Na Primorskem so gradovi, ki izvirajo še iz srednjega veka, redki. Narava je tu le redkokje ponudila priložnost, da  bi si fevdalci izbrali grajski položaj vrh visokih prepadnih sten.  Zadovoljiti so se morali z manjšimi vzpetinami in prav zato so kmalu potem, ko so gradovi odigrali svojo zgodovinsko vlogo, postali pripravni kamnolomi za vse, ki so v bližini kaj zidali.

Rihemberške viteze kot prvotne posestnike grajske stavbe srečujemo v virih od 1118 dalje, vendar v današnjem stavbnem sestavu ni objektov, ki bi jih lahko zanesljivo postavili v ta zgodnji čas. Rihemberški so bili najbrž fevdniki goriških grofov, zato so ti, ko so Rihemberški izumrli, oddajali grad v najem različnim plemenitaškim družinam. Pozneje so ga najprej v zastavo, pozneje pa v popolno last dobili Lanthieriji, ki so imeli že pred tem obsežne posesti na Vipavskem.

Sledite objavam na Facebook strani Grad Rihemberk.  

Od sobote, 27. aprila, do nedelje, 5. maja 2019, si bo mogoče grad ogledati vsak dan med 10. in 19. uro.

Od 6. maja dalje pa bo grad odprt za obiskovalce ob sobotah, nedeljah in praznikih med 10. in 19. uro.

Vodeni ogledi so za predhodno najavljene obiskovalce možni tudi v drugih terminih, in sicer v spremstvu vodnika. Za vodene oglede se je potrebno najaviti.

Informacije in rezervacije: m: 00386 (0)51 201 910,  

Tablica Poletni urnik 2019

ar©tur