Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

GoGourmet

Goriške restavracije se pod okriljem Turistične zveze TIC Nova Gorica od leta 2017 povezujejo v gastronomsko znamko GoGourmet. Le ta predstavlja platformo za povezovanje in širjenje tipičnih goriških sestavin ter receptov na jedilnike lokalnih gostincev, obenem pa skrbi za izmenjavo znanj in vpeljevanje tipičnih goriških jedi in vipavskih vin na jedilnike drugih slovenskih kulinaričnih regij. Gostinci in ponudniki v skupni znamki GoGourmet prepoznajo prednosti, ki jim jih omogočata organizirana promocija in druženje. Najpomembneje je, da obiskovalce Nove Gorice vsakič pričaka sveže presenečenje v mestu in na zelenem podeželju Vipavske doline. Novi letni časi prinašajo nova doživetja in nove kreativne ideje za popestritev jedilnikov.

Goriški radič osvaja Slovenijo

Znamka GoGourmet je bila predstavljena v okviru turističnega sejma Natur Alpe-Adria februarja 2017 na degustacijski novinarski konferenci, ki je potekala v Restavraciji JB v Ljubljani. Krožnike v goriških in drugih vrhunskih slovenskih restavracijah pozimi bogati svež goriški radič, najlepša zimska zelenjava v obliki rdeče vrtnice. Za gostinske ponudnike Goriške, ki je kulinarično med najbogatejšimi in najrazvitejšimi slovenskimi regijami, je goriški radič zvezda stalnica na zimskih jedilnikih. Toda nanj prisegajo tudi kuharski mojstri drugod po Sloveniji, ki stavijo na sveže, sezonsko in slovensko. Med njimi je slavni Janez Bratovž, ki je postavil standarde vrhunske kulinarike v Sloveniji. Goriški radič pozimi rad vključi na svoj meni. 

Regut, kot posebni vrsti avtohtonega radiča pravijo na Goriškem, na goriških poljih gojijo že 150 let, in sicer z zahtevnim postopkom siljenja iz lastnega semena. Vsako zimo ga tako kuharji kot dobrojedci nestrpno pričakujejo, saj je nepogrešljiv. Pridelava sukenskega reguta poteka kar devet mesecev in pravijo, da gre goriški radič vsaj devetkrat čez roke. Začne se s setvijo zgodaj spomladi in večkratnimi žetvami. Svojo »biro« posebnega radiča najboljše goriške restavracije rezervirajo še pred zimo, saj je povpraševanja vsako let več od ponudbe. Je najbolj slavna zimska solata, vendar je pripraven tudi za širšo uporabo v kulinariki.

Kako pomemben je avtohtoni sukenski regut za goriško regijo, kako se je razmahnil drugod po Sloveniji in kako ga vključujejo v turistično ponudbo je na novinarski konferenci v Restavraciji JB v Ljubljani predstavila Dejana Baša, sekretarka in vodja Turistične zveze TIC Nova Gorica. Za dovršeno degustacijo je poskrbel vrhunski kuharski mojster Janez Bratovž, ki je pripravil nekaj po goriško navdahnjenih jedi, kot so goveji karpačo in poletna z goriškim radičem ali popečen goriški radič s kremo iz tolminskega sira in telečjo omako. Na slastni tiskovni konferenci so bili prisotni tudi Ošterija Žogica, restavracija Dam, restavracija Mama, gostilna Winkler in Oštarija Branik, ki pozimi prisegajo na goriški radič in so prvi pristopili k novi gastronomski znamki Gogourmet, ambasadorki goriške kulinarike.

 

Burbončica – darilo mestu ob 70. obletnici

Turistična zveza TIC Nova Gorica je ob 70. obletnici mesta razvila v sodelovanju z goriškimi gostilnami in restavracijami, vključeni pod znamko GoGourmet, sladki poklon jubileju – burbončico. V maju je najlepše doživeti Novo Gorico, saj zacvetijo vsi parki in grmi vrtnic, ki so simbol mesta. Za obzidjem samostana Kostanjevica se skriva najlepša zbirka vrtnic burbonk v Evropi, ki je navdahnila novo sladko doživetje in spominek za obiskovalce Nove Gorice. Burbončica je čokoladni praline v ovoju iz sušenih cvetov vrtnic, ki se pregrešno stopi v ustih. Dejana Baša, vodja Turistične zveze TIC Nova Gorica, je pobudnica projekta: »Vsi se radi posladkamo s čokolado. Če ji dodamo še vrtnico, simbol Nove Gorice, povežemo naravno in kulturno dediščino z gastronomijo regije. Burbončice bodo na voljo vse leto, tako da bodo lahko obiskovalci vzeli košček doživetij s seboj domov.«

Goriški gostinci vključeni pod kulinarično znamko GoGourmet, ki jih povezuje uporaba tipičnih goriških sestavin in receptov v kuhinji, so ob Festivalu vrtnic nudili vrsto pregrešnih sladic, ki jih predstavljajo na dogodku ob premieri prve novogoriške praline. Ob Festivalu vrtnic, ki v Novi Gorici poteka v maju, je sodelovalo 7 restavracij. Za obiskovalce so pripravljajli tematske sladice. Ošterija Žogica je pripravila sladico Štiri skrivnosti gospe Rozalije, restavracija Dam goriško vrtnično kremšnito, gostilna Winkler z Banjške in Trnovske planote hribovsko vrtnico, gostilna Termika v kampu Lijak mousse iz vrtnice in pa Ošterija Branik 1000 rožnih lističev. Sladka presenečenja iz vrtnic so tudi del pomladnih jedilnikov v restavracijah skupine HIT in v restavraciji Grad Kromberk

ar©tur