Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

S kolesom od včeraj do danes

Zgodovinska in kulinarična tura po Goriškem, 2 dni

S kolesom od včeraj do danes

>>>REZERVIRAJ<<<

NAJLEPŠA DOŽIVETJA

• Muzejska zbirka Pristava
• Samostan Kostanjevica
• Solkanski most nad smaragdno reko Sočo
• Razgled s Sabotina na Julijske vršace in Furlansko pokrajino
• Vzpon na Sveto Goro

Zaradi svoje lege in razgibanega terena je Goriška privlačna destinacija za raziskovanje s kolesom. Blaga klima je v vseh letnih časih idealna za aktivno preživljanje prostega časa. Zato so vzponi in spusti s kolesom med Alpami in Jadranskim morjem še bolj vznemirljivi. Za mizo tukaj vedno dobro diši. Dobrote še danes pripravljajo v povezavi z bogato kulinarično in kulturno dediščino. Združite aktivnost s tradicijo in jo mahnite »čez drn in strn«, medtem ko vas po obrazu boža lahkotna sapica!

1. DAN:

Muzejska zbirka Pristava – Samostan Kostanjevica – Trg Evrope – Solkanski most –
Vzpon na Sveto Goro – Lokve - Banjška planota

V prostorih nekdanjega maloobmejnega prehoda na Pristavi se nahaja Razstava Na šverc! Tihotapstvo je dejavnost, ki je bila ob mejah vedno prisotna. Pri nas to skrivno prenašanje bolj ali manj nujnih dobrin čez mejo običajno imenujemo šverc oziroma drobni šverc. Izraz izvira iz nemške besede schwarz, ki pomeni črno, torej na črno, nezakonito.
Obmejni prebivalci so švercali blago tako iz Italije v Slovenijo oziroma v Jugoslavijo kot tudi v obratni smeri. Blago so največkrat skrivali pod obleko ali v obleki, v avtomobilih ali v kolesih, skratka povsod tam, kjer so predvidevali, da carinik morda ne bo pogledal. Začel se je nakupovalni turizem in z njim je postal šverc donosen posel.

Tukaj lahko obiščete tudi sobo pobega, kjer ste postavljeni ste v vlogo švercarja, ki mora prek ugank, skritih predmetov in logičnih povezav najti končno rešitev, ki bo odprla vrata v prostost.

Sledi vzpon do Samostana Kostanjevica, ki se nahaja na hribu v neposredni bližini Nove Gorice, je odličen začetek vodene kolesarske dogodivščine. Na vrhu nas nagradi razgled na mesto in njegovo okolico. Za ta zgodovinski in kulturni spomenik skrbijo frančiškanski menihi. Samostan je najbolj znan po grobnici zadnjega kralja in potomcev francoske kraljeve rodbine Burbonov, ki so se zatekli na Goriško. Samostanska knjižnica ima bogato zbirko okoli 10.000 knjig, med katerimi je tudi prva slovenska slovnica Adama Bohoriča. Sprehodimo se ob južnem samostanskem obzidju. Krasi ga ena najpopolnejših in največjih zbirk vrtnic burbonk na svetu. Ta zbirka je druga največja v Evropi, takoj za tisto v Parizu, a z veliko bogatejšimi cvetovi, ki zacvetijo spomladi. Nato se s kolesom odpeljemo do znamenitega Trga Evrope, kjer se združita obe Gorici – slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica. Trg krasi talni mozaik, ki simbolizira čezmejno sodelovanje in so ga slovesno uredili ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. S pogledom proti severu prepoznamo točen čas na sončni uri, narejeni iz pogonskega kolesa parne lokomotive.

Sledi kosilo in užitki ob kreativni kuhinji, polni zdravih sestavin. Nato se zapeljemo do Solkanskega mostu in opazujemo smaragdno reko Sočo, ki teče pod njim. Znameniti most na železnici med Jesenicami in Novo Gorico ima najdaljši kamniti lok na svetu in je privlačen za številne športnike. Pod njim so že leteli z akrobatskim letalom in ga
prosto preplezali.

Nato sledi vzpon na Sveto Goro, ki je pomembno sakralno središče z bogato romarsko tradicijo. Na cilju nas nagradi veličasten razgled na Julijske Alpe, kraško pokrajino in Trnovski gozd. Ob jasnem vremenu se vidi vse do morja.

(DODATNA MOŽNOST: Vzpnemo se do Sabotina, ki je zadnji alpski in prvi sredozemski hrib. Po njegovem grebenu poteka državna meja med Slovenijo in Italijo. Tam prisluhnemo razburljivim zgodbam. Sabotin Park Miru povezuje 22 narodov, ki so se v času Soške fronte borili na pobočjih Sabotina. V spremstvu vodiča se sprehodimo po grebenu in si ogledamo
muzejsko zbirko iz časa Soške fronte. Ste vedeli, da so se ženske med 1. svetovno vojno bojem upirale tako, da so granate namesto z razstrelivom napolnile kar z oblekami? Med počitkom uživamo ob razgledu na Julijske vršace in Furlansko pokrajino.)

V objemu neokrnjene narave vdihnemo svež zrak in naberemo novih moči za aktivni oddih. Večerja na Lokvah, najvišje ležeči vasi na Planoti. 
Nočitev.

2. DAN:

Banjška in Trnovska Planota

Po zajtrku nas jutranji sončni žarki spremljajo na doživeti skupinski vožnji po razgibani Banjški in Trnovski planoti. Na poti poskusimo domače dobrote z ekološko pridelanih zelišč. Po okrepčilu lahko poleg sproščanja v naravi v miru izvedemo meditacijo in si vzamemo čas za dihalne vaje. Pot nadaljujemo mimo Lokovca in Banjšic proti Batam, kjer obiščemo družinsko kmetijo. Po pokušini domačih sirov se vrnemo na Lokve. Z avtom se nato odpeljemo v dolino, kjer z novimi vtisi zaključimo turo po sončni Goriški.

Program - S kolesom od včeraj do danes.pdf

>>>REZERVACIJA PROGRAMA<<<

Več informacij: Turistična zveza TIC Nova Gorica, Delpinova ulica 18b, SI - 5000 Nova Gorica; t: 386 5 330 46 00;

ar©tur