Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Romarski dan

Umiritev na evropski Poti treh svetišč, 1 dan

Romarski dan.pdf

>>>REZERVIRAJ<<<

NAJLEPŠA DOŽIVETJA

  • Samostan Kostanjevica s cerkvijo Marijinega oznanjenja nad Novo Gorico in Gorico
  • Sveta Gora z baziliko Marijinega vnebovzetja, romarsko središče in biser evropske Poti treh svetišč
  • Cerkev Marijinega vnebovzetja v Vitovljah

Pot treh svetišč povezuje tri Marijina svetišča. Sveto Goro na Skalnici, samostan Kostanjevico ter cerkev Marijinega vnebovzetja v Vitovljah. Obiščite svetišča in najdite svoj notranji mir ob poti, ki vodi mimo številnih zgodovinskih sledi, naravnih lepot in kulturnih zanimivosti. Naj vas navdihnejo razgledi na Julijske Alpe, smaragdno reko Sočo in Jadransko morje.

PROGRAM:

Nova Gorica - Samostan Kostanjevica - Sveta Gora - Cerkev Marijinega vnebovzetja v Vitovljah

Po jutranji kavici se povzpnemo do Samostana Kostanjevica, ki je le nekaj minut iz mestnega središča Nove Gorice. K cerkvi Gospodovega oznanjenja Mariji je prizidan samostan, za katerega skrbijo frančiškanski menihi. Na Kapeli, kot ji pravijo domačini, stoji staro božjepotno svetišče, ki skriva pestro zgodovino in bogate zaklade preteklosti. Skupaj začutimo mir duhovnega središča, ki je pomemben zgodovinski in kulturni spomenik. Samostanska knjižnica hrani okoli 10.000 knjig, med katerimi je tudi slovnica Adama Bohoriča z njegovim posvetilom in 30 inkunabul. Na koncu se naužijemo vonjav in lepot na Rožnem vrtu burbonk z drugo največjo zbirko vrtnic v Evropi. Burbonke, ki so se kot prve vrtnice razvile iz šipka, nosijo ime po otoku Bourbon. Cvetijo od pomladi do pozne jeseni, najlepše in najbolj dehteče pa so v maju. Zadnji kralj in potomci Burbonov so se po valu francoskih revolucij zatekli prav v Gorico. Pokopani so v grobnici pod cerkvijo. Sledi tipično sezonsko kosilo v Solkanu ali Novi Gorici.

Druga romarska postojanka Poti treh svetišč je pod Sveto Goro, kjer nas križev pot vodi po najpomembnejši božji poti v zahodni Sloveniji. Z veličastno Marijino baziliko, frančiškanskim samostanom, romarskim domom in duhovno-izobraževalnim središčem je Sveta Gora biser evropske Povezovalne poti treh romarskih svetišč. Krona obiska je največja umetniška dragocenost - znamenita podoba Matere božje na glavnem oltarju v baziliki. Podoba sodi med najznamenitejše Marijine podobe v Sloveniji, občudujemo pa jo lahko tudi med sveto mašo. Marija naj bi se tukaj že v 16. stoletju prikazala pastirici Urški Ferligoj. Na poti lahko ob jasnem vremenu z enim pogledom objamemo Julijske Alpe, smaragdno reko Sočo, Trnovski gozd in Jadransko morje.

(DODATNA MOŽNOST: Po okrepčilu s kosilom jo mahnemo navzgor po toku reke Soče do grebena Kanalskega Kolovrata, kjer se dviguje svetišče Marijino Celje (Maria Zell). Svetišče se prvič omenja že leta 1325. Skozi stoletja so ga večkrat prenovili. Danes romarje pozdravi cerkev z enim zvonikom, saj so drugega morali v 19. stoletju podreti na ukaz. Začutimo tišino v cerkvi in se sprehodimo po okolici. Nato se povzpnemo na Staro goro (Castelmonte) nad italijanskim Čedadom in obiščemo Marijino cerkev. V notranjosti občudujemo Marijin kip iz začetka 15. stoletja, ki velja za eno izmed njenih najlepših upodobitev daleč naokoli. Slovenski romarji mu pravijo Lepa ali Živa Marija. Stara gora je za Slovence pomembna tudi zaradi Starogorskega rokopisa, spomenika slovenskega jezika, ki je nastal ob koncu 15. stoletja.)

Za lep zaključek pomirjujočega dneva se odpravimo v vas Vitovlje, kjer obiščemo gotsko cerkev Marijinega vnebovzetja. To je eden najpomembnejših kulturnih spomenikov Goriške, do katerega se povzpnemo peš. Na vrhu nas nagradi čudovit razgled na celotno Vipavsko dolino. V notranjosti cerkve, ki je odprta le ob posebnih priložnostih in praznikih, se nahaja podoba Marijinega oznanjenja iz leta 1687 ter umetniško dovršena prižnica iz istega stoletja. Vitovski zvonovi se slišijo po vsej Vipavski dolini in privabljajo številne romarje. Dan zaključimo v zatonu zadnjih žarkov dneva.

Program_Romarski dan.pdf 

>>>REZERVACIJA PROGRAMA<<<

več informacij: Turistična zveza TIC Nova Gorica, Delpinova ulica 18b, SI - 5000 Nova Gorica - 00386 5 330 46 00, 

ar©tur