Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Kulinarično doživetje na Goriškem

Gurmansko raziskovanje Nove Gorice, Vipavske doline in Trnovsko Banjške planote, 3 dni

Kulinarično doživetje na Goriškem.pdf

>>>REZERVIRAJ<<<

NAJLEPŠA DOŽIVETJA

• Samostan Kostanjevica
• Trg Evrope in ogled železniške postaje, najstarejše javne stavbe v Novi Gorici
• Grad Rihemberk
• Solkanski most z najdaljšim kamnitim lokom na svetu nad smaragdno reko Sočo
• Degustacija vipavskih vin, pršuta in sira na lokalnih turističnih kmetijah
• Sveta Gora z baziliko
• Razstava v Prvačini, posvečena aleksandrinkam

Objem hribov, slikovito zgodovinsko dogajanje in bogata kulturna dediščina so na Goriškem in v njeni okolici navdihujoča kombinacija za okusne kulinarične stvaritve. Rodovitna pobočja so polna vinogradov. Tukaj vinarji pridelujejo vrhunska vina. Zrak in prijeten vetrič poskrbita za sušenje suhomesnatih izdelkov in pravilno zorenje sirov. Podajte se na kulinarično raziskovanje Nove Gorice in Vipavske doline ter oddih začinite z ogledom okoliških znamenitosti.

1. DAN:

Program: Nova Gorica – samostan Kostanjevica – Trg Evrope – Muzejska zbirka Kolodvor – večerja na turistični kmetiji – degustacija vina – Branik

Z dogodivščino prvega dne pričnemo v Novi Gorici. Sprehodimo se po Aleji slavnih mož na Erjavčevi ulici. Nadaljujemo do Bevkovega trga s fontano in Kidričeve ulice, ki je bila grajena kot mestna magistrala. Ob njej se je po 2. svetovni vojni razvilo mestno središče z občinsko stavbo in drugimi pomembnimi objekti.

V neposredni bližini mesta se odpravimo na hrib Kostanjevica, kjer stoji cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji s samostanom in ponuja razgled na Novo Gorico z okolico. Za ta zgodovinski in kulturni spomenik skrbijo frančiškanski menihi. Samostan je najbolj znan po grobnici zadnjih potomcev francoske kraljeve rodbine Burbonov, ki so se zatekli na Goriško. Samostansko knjižnico bogati zbirka okoli 10.000 knjig, med katerimi je tudi prva slovenska slovnica Adama Bohoriča. Sprehodimo se ob južnem samostanskem obzidju, kjer v maju cveti ena najpopolnejših in največjih zbirk vrtnic burbonk na svetu, druga v Evropi, takoj za tisto v Parizu, a z veliko bogatejšimi cvetovi.

Od tu se sprehodimo do stičišča dveh Goric, na Trg Evrope, ki so ga uredili po vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Trg krasi talni mozaik, ki simbolizira čezmejno sodelovanje in so ga slovesno odprli ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. S pogledom proti severu prepoznamo točen čas na sončni uri, narejeni iz pogonskega kolesa parne lokomotive. Nato obiščemo železniško postajo, najstarejšo javno stavbo v mestu. Ta stoji na eni najlepših evropskih prog od Prage do Trsta – Bohinjski progi, ki je dolga 717 km. Življenje na obeh straneh državne meje lepo predstavi muzejska zbirka »Kolodvor – Državna meja na Goriškem od 1945 do 2004«, ki se nahaja v notranjosti postaje.

Večerja in degustacija vin v Braniku. Nočitev.

2. DAN:

Ogled Gradu Rihemberk – ogled razstave, posvečene aleksandrinkam – kosilo na turistični kmetiji pri Dornberku – degustacija vin – Grad Kromberk – obisk vinoteke

Po zajtrku ogled Gradu Rihemberk, ki stoji na strmem pobočju nad Branikom. Je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Nastajati je začel v 13. stoletju. Za svojimi zidovi čuva zgodbe stoletij, ki so oblikovala kraje in ljudi v tem delu Evrope. Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev.

V Hiši na placu v Prvačini si ogledamo razstavo, posvečeno aleksandrinkam – ženam in dekletom z Goriške, ki so že konec 19. stoletja odhajale na delo v Egipt, največkrat v Aleksandrijo. S svojim odhodom so preprečile propad marsikaterega posestva v goriških in vipavskih vaseh ter rešile veliko družin.

Sledi kosilo in degustacija vrhunskih vin.

Nato obiščemo renesančni Grad Kromberk iz 17. stoletja. Sprehodimo se po parku z baročnim vodnjakom in se razgledamo preko okoliških vinskih trt ali obiščemo zbirke Goriškega muzeja v notranjosti gradu.

Nadaljujemo z degustacijo vin v vinoteki Solum. Med bogato ponudbo različnih vin najdemo avtohtone bisere iz Vipavske doline in Brd: zelen, pinela, klarnica, na vinski karti pa najdemo tudi vina iz Krasa, slovenske Istre in celotne Slovenije.

Sledi večerja in nočitev.

3. DAN:

Solkanski most – Vzpon na Sveto goro – Kosilo in ogled zeliščnega vrta na Lokvah – degustacija sirov v Batah – degustacija pršuta in vina na turistični kmetiji

Zjutraj se odpravimo proti smaragdni reki Soči in si ogledamo stoletni železniški Solkanski most. Znameniti most ima najdaljši kamniti lok na svetu.

Sledi vzpon na Sveto Goro, ki je pomembno versko središče z bogato romarsko tradicijo. Pot do vrha vodi med jarki in kavernami iz 1. svetovne vojne, na cilju pa nas nagradi veličasten razgled na Julijske Alpe, Trnovski gozd in kraško pokrajino. Ogledamo si Marijino baziliko, kamor so že od 16. stoletja romali Slovenci, Italijani, Furlani, Avstrijci in Hrvati.

Nato se odpravimo proti Banjški in Trnovski planoti. Na kosilu se ustavimo na Lokvah, najvišje ležeči vasi na Planoti in poskusimo domače dobrote. Pot nadaljujemo proti Batam, kjer obiščemo družinsko kmetijo. Poskusimo značilne trde in poltrde sire.

Za zaključek sledi postanek v eni izmed gostiln ali turističnih kmetij, kjer degustiramo pršut, vino ali druge slastne specialitete z regije. Na terasi se prepustimo razvajanju harmonije okusov domače kuhinje. Polni novih vtisov z Goriškega se odpravimo proti domu.

Program - Kulinarično doživetje na Goriškem.pdf

>>>REZERVACIJA PROGRAMA<<<

več informacij: Turistična zveza TIC Nova Gorica, Delpinova ulica 18b, SI - 5000 Nova Gorica - +386 5 330 46 00,

ar©tur