Nova Gorica Turizem Turistična zveza TIC Nova Gorica +386 5 330 46 00

Zeleni odtenki Trnovsko – Banjške planote

Samo nekaj kilometrov stran od urbanega sveta in nekaj sto metrov više se nad Novo Gorico odpre drugačen svet, Banjška planota. Podajte se na potepanje po poteh in kolovozih v svet neskončnih travnikov in vrtač. Na vzhodu planote prečkate suho Čepovansko dolino in se znajdete v gozdnatih prostranstvih Trnovske planote. Tu naletite na globeli s temperaturnim obratom in Veliko ledeno jamo.

Pohod iz zelenih gozdov na goli Golak

Kaj vas bo navdušilo?

- slikovita kraška planota očara s kraškimi pojavi in neskončnimi potmi, skritimi med bujne krošnje dreves
- strma pobočja ponujajo prave pohodniške izzive
- v zimskem času nudi Trnovska planota idealne razmere za zimsko pohodništvo in druge zimske športe

Ne prezrite

- lahka do zahtevna pohodniška tura, dolžina pohoda po dogovoru
- mesto srečanja: Nova Gorica, kraji v Vipavski dolini ali po predhodnem dogovoru
- cena za enodnevno vodenje je od 30,00 do 90,00 € na osebo, odvisna je od števila udeležencev in dolžine pohoda
- obvezna je predhodna rezervacija 

 

Kraška Trnovsko – Banjška planota predstavlja skrajni severozahodni del mogočnega Dinarskega gorovja. Razgibana pokrajina s številnimi kraškimi pojavi je kot ustvarjena za pohodništvo in uživanje v neokrnjeni naravi.

Izhodišče pohoda je idilična travnata dolina v Trnovskem gozdu, Mala Lazna. Pot vas od tu pripelje do Velike Ledene jame v Paradani, v kateri je večni sneg in led. Vstop v jamo ni mogoč, v preddverju jame pa se pohodnik lahko ohladi tudi v avgustu. Prijetna gozdna pot vas popelje proti Iztokovi koči pod Golaki. Po daljšam počitku v koči vas strma planinska pot vodi na Mali Golak (1495 m), najvišjo goro v Trnovskem gozdu, s katere je prelep razgled v vse smeri, tudi na velik del Julijskih Alp in najvišjo slovensko goro Triglav. V daljavi pa je lepo vidna Primorska s svojim morjem.

Po spustu z Golaka se na križišču poti lahko odločite za povratek na izhodišče v Mali Lazni in pohod zaključite po štirih do petih urah hoje. Lahko pa pot nadaljujete do planinske koče na Čavnu, kjer je še nekaj zanimivih vrhov. Celodnevna pohodniška tura tako lahko traja od 6 do 8 ur.

 

Rezervacije

Gotrek, Dean Strosar s.p.

Grčna 19, 5000 Nova Gorica

M: +386 (0)31 866 946

E: gotrek.strosar@gmail.com 

W: www.gotrek.si

ar©tur